In statiunea mediteraneana Lloret de Mar, la nord de Barcelona, atmosfera e relaxata. Unii au venit aici pentru o vacanta lipsita de griji, ceilalti sunt fericiti sa-i serveasca. E drept ca au fost nevoiti sa invete cateva cuvinte in alta limba decat erau obisnuiti.

''In ultimii trei ani, numarul rusilor care vin in aceasta zona s-a triplat'', spune Climent Guitart, director de hotel.

Locurile sunt frumoase, iar preturile accesibile, spun rusii: ''Aici e foarte diferit. In Rusia nu e criza, aici preturile sunt mici''

Pentru mii de someri spanioli, vara a adus un loc de munca sezonier. E cazul Lidiei Gonzales, care inainte de criza avea propriul salon de frumusete, iar acum se multumeste pentru o slujba de camerista.

''Cand am gasit in sfarsit acest loc de munca, toata familia a rasuflat usurata'', a marturisit aceasta.

Formula turistica a Spaniei e aceeasi de cateva decenii. Soare si nisip. Dar odata cu criza economica, sunt tot mai multe apeluri pentru ca situatia sa se schimbe.

La Lloret de Mar, se construieste deja un hotel de cinci stele si un cazinou, pentru a raspunde nevoilor unei clientele tot mai exigente.