Canionul, lung de 800 de kilometri si adanc de 800 de metri, s-a format datorita unui rau, in urma cu mai bine de patru milioane de ani, inainte sa ajunga sa se formeze gheata, potrivit BBC.

Canionul a fost descoperit accidental de catre o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie), sosita in Groenlanda sa cerceteze fenomenul schimbarilor climatice. Cercetatorii s-au declarat impresionati de descoperire, noteaza jurnalistii englezi.

Si mai interesant este faptul ca suprafata canionului este mai mare decat cea a faimosul Grand Canyon din Arizona, California (SUA).

Astazi, intreaga vale este acoperita de gheata. Stratul gros de gheata este atat de grau, incat, practic, transforma canionul intr-o insula inghetata. De altfel, centrul Groenlandei se afla, candva, la aproximativ 500 metri deasupra nivelului marii. In prezent, se afla la 200 metri sub nivelul marii.   

Potrivit cercetatorilor, nimeni nu a stiut de canion, avand in vedere ca acum patru milioane de ani nu existau oameni. Profesorii britanici cred ca, daca gheata din Groenlanda s-ar topi complet, nivelul marilor globului ar creste cu pana la 7 metri, iar o multime de orase ar fi efectiv inghitite de ape.