Turismul joaca un rol important in economia insulelelor si coastelor inconjurate de Marea Caraibelor (zona situata in extremitatea vestica a Oceanului Atlantic, marginita la vest si sud de America Centrala si de Sud, ce cuprinde peste 7.000 de insule, stanci si recife – printre care Indiile de Vest si Bermuda). Cei mai multi turisti straini ajung in Insulele Caraibe pentru a gusta din experienta tropicala pe care le-o ofera tinuturile exotice, sa se bucure de aerul curat, in timp ce stau la soare pe plajele cu nisip alb, atat de populare in randul locuitorilor din tarile non-insulare.

Export de bauxita, ulei, banane, cacao si cafea

Insulele Caraibe exporta in nenumarate tari de pe glob bauxita, ulei, minereuri de fier, dar si banane, cacao sau cafea. Aceste resurse reprezinta principalele surse de venit ale insulelor.

De asemenea, ecoturismul reprezinta o piesa de rezistenta in cazul acestora. Strainii viziteaza sanctuarele Wright Nature Centre din Trinidad, Little Tobago – cunoscut totodata drept Bird of Paradise Island, The Reef Resort din Insulele Cayman, precum si Balenbouche Estate din Sfanta Lucia, pentru animalele aflate pe cale de disparitie ce locuiesc in aceasta rezervatie naturala.

Mai mult, exista turisti care revin anual in Caraibe atat pentru lucrurile pe care le-au vizitat, cat si pentru a exploata locuri noi.  

Aporturi semnificative la veniturile Insulelor sunt aduse si de festivalurile care ii fascineaza pe turistii veniti de la mii de kilometri departare. Explozia de culori, energie si distractie din Republica Dominica, Antigua, Jamaica sau Barbados dau deseori senzatia unui adevarat carnaval. Festivalul Cultural din Barbados, Festivalul Tumba din Curacao sau Ziua Sfantului Patrick din Montserrat sunt doar cateva exemple de asemenea evenimente care se desfasoara anual aici.

In acelasi timp, istoria Insulelor a influentat genurile muzicale abordate in aceste locuri. Cateva dintre cele mai populare stiluri – muzica reggae, calypso, reggaeton, salsa – constituie obiectul de entertainment al turistilor seara de seara, in localurile si restaurantele de pe insule.

Cat despre bucataria caraibiana, aceasta se bazeaza pe mancarea africana, spaniola, chinezeasca sau indiana. In cele mai multe localuri insa, turistii pot degusta diferite feluri internationale.

Daca te bate gandul sa organizezi o excursie in Caraibe in viitorul apropiat, afla ca de-a lungul anului, in Indiile de Vest exista doua anotimpuri: unul uscat (decembrie - mai) si calduros, iar celalalt extrem de ploios, considerat si sezonul uraganelor (din iunie pana in noiembrie).

Interesant de stiu este faptul ca doar 2% dintre suprafata insulelor este locuita. Cei mai multi dintre rezidenti sunt descendenti ai sclavilor africani, dar si marinari, exploratori, pirati, chinezi, francezi si spanioli. De exemplu, africanii au ajuns sa lucreze pe plantatiile de zahar, iar atunci cand sclavia s-a abolit, au ramas in paradisul exotic. Cultura, religiile si limbile fiecarei tari din regiune sunt unice, in functie de fiecare monarhie care a condus tinutul respectiv inainte de disparitia sclaviei.

In timpul calatoriei sale din 1492, Cristofor Columb credea ca a ajuns in Asia – de unde si denumierea de Indiile din Vest, dar de fapt el a descoperit continentul american (in era precolumbiana era cunoscut drept Lumea Veche). Numele de „Caraibe” provine de la tribul amerindian canibalist (Caribs). Colonizarea insulelor de catre europeni si-a lasat amprenta asupra acestor tinuturi intrucat exista multe influente europene printre atractiile turistice.

Citeste si:

Intalnirea gigantilor. Obama i-a cerut sfatul lui Waren Buffet in privinta cresterii economice

Cea mai vanduta bere din lume. Pui pariu ca nu stii care este?