Cu toate acestea, mai exista inca mistere si povesti despre locuri in care se afla comori nepretuite, gata sa aprinda imaginatia visatorilor sau a nostalgicilor. Iata care sunt cele mai cunoscute dintre ele, potrivit unui top realizat de Listverse:

1. Comoara cavalerilor templieri

In ultimii ani, vestita comoara a fost readusa in atentia publicului prin mentionarea ei in numeroase carti si productii cinematografice. Ordinul Cavalerilor Templieri a fost fondat in anul 1114 i.Hr. si se spune despre ei ca au acumulat o avere impresionanta, care insa nu a fost niciodata gasita. La inceputul secolului al 14-lea, templierii au fost arestati si comoara, pierduta. Conform legendelor, banii s-ar putea afla in Noua Scotie sau pe insula Oak, in Canada.

2. Comoara piratului Barba-Neagra

In 1996, arheologii au descoperit ramasitele unei nave naufragiate pe coasta Carolinei de Nord si imediat au inceput speculatiile potrivit carora ar putea fi vorba de Queen Anne’s Revenge, vasul infamului pirat Barba-Neagra, cunoscut drept unul dintre cei mai bogati lupi de mare. Descoperirea a dus la speculatii despre faptul ca averea sa ar putea fi gasita in apropiere de locul naufragiului, insa nu s-a gasit nimic de valoare la bordul vasului. Inainte sa moara, Barba-Neagra a spus despre averea sa: “Numai eu si diavolul vom sti unde este.”

3. Aurul milionarul mexican Leon Trabuco

La inceputul anilor ’30, milionarul mexican Leon Trabuco a facut cateva zboruri secrete in desertul din New Mexico. La vremea respectiva, Statele Unite erau afectate din plin de Marea Depresiune, dolarul era la pamant, iar pretul aurului era pe cale sa explodeze. Asa se face ca Trabuco si cativa parteneri de afaceri ar fi cumparat cat de mult aur au putut, pe care l-au ascuns pentru a-l putea vinde mai tarziu, cu un profit fabulos. Conform legendelor, acestia ar fi strans peste 16 tone de aur, insa nu ar fi apucat sa il vanda niciodata, tot sperand ca pretul sau va creste si mai mult. In cele din urma, din cauza emiterii unei legi care ingreuna vanzarea aurului, acesta nu a mai putut fi vandut. Trabuco si restul partenerilor au murit, iar urma comorii s-a pierdut.

4. Corabia Flor do Mar

Flor do Mar (Floarea marii, n.r.) este o corabie portugheza construita in 1502 si comandata de catre fratele lui Vasco da Gamma. Dupa ce a participat la o calatorie in India in 1505 si a fost implicata in mai multe razboaie pe mare, a disparut in timpul unei furtuni. Se pare ca la momentul disparitiei vasul era incarcat cu o prada enorma, capturata in urma unei victorii, printre care si comoara regatului Melaka (Malaezia de astazi), care includea peste 60 de tone de aur.

5. Camera de chihlimbar

Camera este un spatiu creat in totalitate din chihlimbar si aur si a fost construita in secolul al 18-lea, de catre Friedrich I, primul rege al Prusiei. A fost apoi daruita lui Petru cel Mare si a ramas in posesia Rusiei pana la cel de-al doilea Razboi Mondial, cand a disparut. Nazistii au adus-o in castelul Konigsberg din Germania in 1944, insa cand Fortele Aliate au distrus orasul si au lasat castelul in ruina, iar Camera a fost pierduta pentru totdeauna. Nu se stie nici pana in ziua de astazi ce s-a intamplat exact cu ea, insa cei care au vazut-o spuneau ca este a opta minune a lumii. Mai mult, se vorbeste despre un blestem legat de Camera, pentru ca cei care au fost in posesia ei sau ai incercat sa o jefuiasca au avut parte de morti violente sau ciudate.

6. Jaful de la Lufthansa

Cei care au vazut filmul Goodfellas sunt familiari cu povestea jafului Lufthansa, despre care se spune ca este cel mai mare din istoria Americii. A avut loc in decembrie 1978, pe aeroportul international JFK, cand au fost sustrase cinci milioane de dolari in bani cash, dar si bijuterii in valoare de 875.000 dolari. Calculand la rata inflatiei de astazi, paguba se ridica la 20 de milioane de dolari. Furtul a fost pus la cale de o banda de mafioti celebri ai vremii, insa toti au murit la ordinul lui Jimmy Burke, cel care orchestrase intreaga actiune. Acesta si-a dat seama ca un jaf de o asemenea amploare ar atrage atentia autoritatilor, asa ca a ales sa ii omoare pe toti cei implicati, de la mafioti de rang inalt, pana la membri ai echipajului. Se crede ca o parte din bani a fost folosita in afaceri cu droguri, dar cea mai mare parte nu a fost gasita niciodata.

7. Comoara lui Montezuma

Muntii Stancosi din Statele Unite sunt printre destinatiile preferate de cei care se afla in cautarea unei comori. In oraselul Kanab din Utah se spune ca s-ar afla comoara lui Montezuma, liderul aztecilor. Aceasta a fost mutata dupa ce Montezuma a fost ucis de catre spanioli intr-o batalie. Aztecii au ascuns atunci bijuterii si aur in valoare de milioane de dolari, pentru a-i impiedica pe spanioli sa puna mana pe bani. In 1914 s-a descoperit un indiciu care lega comoara de orasul din Utah. Freddy Crystal, conducatorul cercetarilor, i-a convins pe locuitorii din Kanab sa il ajute sa caute aurul, promitandu-le ca il va imparti cu ei. Cautarile au scos la iveala un sistem de pesteri si tuneluri in muntii din zona, impanzite cu capcane, dar comoara in sine nu a fost descoperita niciodata.

8. Comoara de pe Varful Victorio

Varful Victorio este situat tot in Muntii Stancosi din New Mexico, mai precis in partea de sud a acestora. De-a lungul anilor, locul a fost folosit de catre guvernul american pentru a testa rachete si alte arme nucleare, dar, inainte de asta, in 1937, se spune ca acolo au fost gasite mai multe schelete umane, aur, bijuterii si artefacte. Cuplul care a facut descoperirea a vrut sa mareasca intrarea in mina folosind dinamita, insa, in urma exploziei, pamantul s-a prabusit cu totul si nimeni nu a mai putut avea acces. Se speculeaza ca guvernul american si-a mutat intentionat testele nucleare in acea zona, ca sa puna mana pe aurul despre care se crede ca apartinea lui Don Juan de Onate, cel care a transformat New Mexico in colonie spaniola. Americanii ar fi mutat apoi comoara la fortareata militara din Fort Knox.

9. Comoara lui Dutch Schultz

Dutch Schultz este unul dintre cei mai faimosi mafioti din istoria Statelor Unite, alaturi de Lucky Luciano si Meyer Lansky. Dupa ce a inceput sa fie urmarit de autoritati, averea pe care o stransese in mod ilegal a disparut. Se spune ca aceasta ar putea fi ascunsa in muntii Catskill, insa misterul a ramas neelucidat, odata cu moartea lui Schultz, in 1935. Unii spun ca banii, intre cinci si zece milioane de dolari, ar fi ascunsi intr-o zona impadurita din New York.

10.   Comoara din Alamo

Alamo a ramas in istorie din cauza bataliilor importante care s-au dat in acest loc, intre armata mexicana si cea a Statelor Unite. Insa in Alamo ar putea fi ingropate si mari cantitati de aur si argint. Istoricii cred ca, intr-o incercare de a porni o revolutie impotriva Mexicului si ca sa declare independenta Texasului, conducatorii americani au adus o comoara in valoare de milioane de dolari in Alamo. Banii ar fi trebuit sa ajute armata in razboiul care urma sa se inteteasca, insa indiciile despre locul in care aceasta a fost depusa au disparut odata cu moartea intregului detasament american.