Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz, de exemplu, arata acum mai mult a camp de lupta. Greu de imaginat ca aici, in urma cu 400 de ani a trait unul dintre cei mai bogati negostori ai Transilvaniei. De-a lungul timpului, castelul a avut diferiti stapani-de la nobili la oameni care l-au lasat gaj la banci ca sa isi acopere creditele. Acum  locuiesc niste tigani care au rupt, stricat si furat tot ce se mai putea, dupa cum spun localnicii.

Primarul comunei ridica din umeri. Spune ca nu are bani pentru a salva constructia. Ca orice obiectiv turistic, castelul are indicatoare care duc la el. "Indicatoarele le-a facut Primaria anul trecut. Incercam sa scoatem in relief exact obiectivele care le avem, dar deocamdata asta e", spune Ion Serban, primarul comunei Hoghiz.

Am ajuns si in comuna Racos, o rezervatie naturala, care se intinde pe cateva hectare si care adaposteste un vulcan stins de sute de ani. Insa pe langa minunile naturale, gasim si unul dintre cele mai frumoase castele. Domeniul nobiliar, la fel ca cel din Hoghiz, a avut mai multi proprietari. Din anii `90 a ajuns in grija administratiei locale, care a incercat sa il renoveze insa a ramas fara fonduri.

In alta zona a tarii, in judetul Prahova, Conacul Nicolau, ridicat in 1780, este un amestec de stil brancovenesc si oriental. In fapt, doar o ruina monitorizata de camere video. Lacatul de pe poarta domoleste avantul vizitatorilor. Cei care totusi insista, merg la Primarie sa ceara cheia pentru a descoperi cum s-a facut praf un monument cultural de clasa A.  

De-a lungul anilor, conacul a fost azil de batrani, spital de neuropsihiatrie sau gospodarie agricola si zootehnica. Din 2008 este in administrarea autoritatilor locale, care au avut bani doar pentru paza. Restaurarea costa cel putin 8 milioane de euro, conform unui proiect aprobat initial pentru finantare europeana.