Presedintele Kiribati, Anote Tong, a declarat ca proiectul cu EAU "va fi o initiativa inovatoare datatoare de speranta acolo unde acum nu este nici o speranta".  A fost deja conceput un plan de actiune cu asistenta din partea inginerilor olandezi, a precizat Tong.

"Speram sa inaltam insula cu materialul provenit din dragarea lagunei, pentru ca nu avem mult material prin preajma. Noi nu avem platou continental, deci nu este la fel de usor ca sarcina construirii unei insule in EAU", a declarat Tong.

Proiectul va costa probabil sute de milioane de dolari, iar Kiribati va apela si la alte guverne pentru sprijinirea fondului de initiativa.

O delegatie din EAU a fost in Kiribati in ianuarie, pentru a face o prima evaluare "holistica" in legatura cu ce fel de constructii ar contracara cel mai bine amenintarea cresterii nivelului oceanului, potrivit Emirates News Agency.  

Presedintele Tong a spus insa ca este putin probabil ca sa reconstruiasca insulele incat sa poata gazdui in totalitate populatia sa actuala.  

Kiribati, un grup de atoli de coral si o insula mai mare, se ridica la mai putin de doi metri deasupra nivelului marii.  

Statul se confrunta cu probleme pe toata suprafata de uscat, de 811 km patrati, deoarece mareele duc la eroziune costiera si la contaminarea apei potabile cu apa sarata si cu cea din reteaua de canalizare.  

Insulele arhipelagului Kiribati sunt dispuse pe o suprafata de 3,5 milioane kilometri patrati in zona centrala a Oceanului Pacific, la circa jumatatea distantei dintre Hawaii si Australia.  

Kiribati este una dintre cele mai vulnerabile tari din lume la cresterea nivelului marilor si oceanelor. In cazul in care nivelul oceanului continua sa creasca in ritmul actual, Kiribati s-ar putea confrunta cu o imersiune completa pana la sfarsitul secolului.  

Guvernul Kiribati a cumparat anul trecut 2.200 de hectare de teren pe a doua cea mai mare insula din arhipelagul Fiji, Vanua Levu pentru a asigura securitatea alimentara a celor 112.850 de cetateni ai sai, apa de mare afectand terenurile sale agricole acestea nemaiputand fi potrivite pentru culturile agricole, mai scrie agentia DPA.