Ofertele includ localitati precum Viscri, Biertan, Saschiz, iar pretul unei excursii in Romania se ridica la peste 1.000 de euro de persoana. Cei mai multi clienti sunt englezi si americani, insa agentiile de turism remarca mai nou si prezenta spaniolilor sau a slovenilor.

Traseul cel mai promovat de agentiile de turism din strainatate pleaca din Bucuresti, pe Valea Oltului spre Sibiu, Biertan, apoi Sighisoara, Viscri si Saschiz, cu intoarcere prin Brasov si Sinaia.

"Am venit pentru o saptamana. Romania este o tara frumoasa, cu apa, cu soare si cu oameni foarte primitori", afirma o turista.

"Din Statele Unite si de peste tot au venit si au descoperit frumusetile Romaniei, asta i-a determinat sa le recomande si altora sa vina", spune Fraim Noifeld, ghid turistic profesionist.

Promovarea pe care Printul Charles al Marii Britanii o face Romaniei prin vizitele sale a facut ca in agentiile de turism din Spania, de exemplu, o excursie similara in Cuba sau Caraibe sa fie mai ieftina decat una in Romania, in Darjiu, Saschiz, Biertan si Sibiel.

"Este minunat ca in Romania aveti foarte multe ferme de mici dimensiuni. Iar felul in care se cultiva pamantul a creat niste peisaje fenomenale si o biodiversitate uimitoare. Pajistile cu flori salbatice sunt absolut unice, nu doar in Europa, ci in toata lumea", crede Printul Charles.

Daca in anii trecuti astfel de oferte turistice erau foarte greu de gasit prin agentii de occidentali, anul acesta britanicii pot vedea frumusetile Transilvaniei pentru preturi cuprinse intre 1.200 si 1.700 de euro.

"Faptul ca Printul Charles petrece vacante si mentine proprietati in Transilvania inseamna foarte mult. Intr-adevar, agentii de turism straini cauta tot mai des pachete in Romania. As da exemplu Marea Britanie, unde e o crestere mare", sustine Lucia Morariu, presedineta ANAT.

Anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica, peste 1,7 milioane de turisti straini au venit in Romania. Au stat in medie 2 nopti fiecare si au cheltuit aici 635 de lei de persoana. Putin, daca ne comparam cu bulgarii. In tara vecina, turistii petrec 8 nopti si lasa 1.200 de euro in vacanta. Austria ar trebui sa fie exemplul pe care sa-l urmam: tara lui Mozart ii convinge pe turistii straini sa stea cate 10 nopti in vacanta si sa lase acolo in medie 3.000 de euro de persoana.

Tur-operatorii sustin ca numarul strainilor care ne-ar vizita tara ar creste foarte mult daca statul ar acorda facilitati fiscale pentru pachete turistice. De exemplu, in Bulgaria, Ungaria sau Spania, TVA este de numai 10% pentru toate serviciile turistice.