Castelul Bran, cu aura lui de legenda, are cel mai mare succes la turisti. Constructia semeata din varful unei stanci scoate aur curat din piatra seaca in aceste vremuri complicate. Dupa retrocedare si preluarea in administrare de familia de Habsburg, castelul a depasit pentru prima data milionul de euro, profit anual in 2010, dublu fata de 2009.

Desi numarul turistilor depaseste mai nou si 5.000 pe zi, nu biletele de intrare umplu conturile proprietarilor, ci suvenirurile. Mare succes are si libraria castelului, unde administratorii au sters praful de pe rafturile goale si au asezat carti traduse in engleza. La Bran se mai pregateste deschiderea ceainariei reginei Maria si o vila pentru cazari... regesti.

Ceva mai incet se misca insa lucrurile la Peles. Intrarea costa de la 35 la 75 de lei, iar in ultimul an s-au mai deschis etajul doi si mansarda, altadata interzise. Atentie, poarta e inchisa lunea.

Casa regala il pastreaza in chirie catre stat si incaseaza 12.000 de euro pe luna. O suma chiar mai mica decat produce lunar un palat din Bucuresti.

Gandit ca o destinatie de lux, pentru evenimente exclusiviste, Palatul Ghica se adapteaza din mers. Aici se fac si trei nunti la fiecare sfarsit de saptamana, dar nu e inca rentabil.

15.000 de euro se aduna la sfarsitul lunii din aceste prestatii, suficient cat sa tina afacerea pe plus. Tot evenimentele speciale sunt cele care au scos la lumina si castelul Canatcuzino de la Busteni. Fostul sanatoriu al ministerului apararii a fost retrocedat in urma cu trei ani. Noul proprietar, un neamt, a facut deja o renovare partiala, cat sa primeasca turisti, nuntasi sau concerte.