In inima Maramuresului istoric, in satul Breb ii gasim pe sotii Ridgley. Duncan, un cunoscut paparazzo din Marea Biritanie si sotia lui Penny au parasit Marea Britanie in cautarea unui tinut de basm. Si l-au gasit. Dupa doua incercari esuate, in Sri Lanka si Sahara, s-au stabilit aici, locul care l-a fermecat si pe printul Charles. In Breb, Alteta Sa si-a cumparat patru casute vechi din lemn.

"Cand am vazut locul asta, arata ca tinutul hobbitilor, din Lord of the Rings. Am dat o tura prin sat, apoi ne-am uitat unul la altul si am spus: asta e ceea ce cautam!. Voiam sa luam o casa si, cand am intrebat cine sunt vecinii, ni s-a raspuns printul Charles. Nu ne-am gandit ca se refera chiar la printul Charles", isi aminteste Duncan.

Initial, englezii au cumparat doua case vechi traditionale de la proprietari tineri voiau sa scape de aceasta mostenire veche de peste o suta de ani.

Reconditionarea lor a insemnat pentru cei doi soti o adevarata aventura. Mai intai au stat de vorba cu batranii satului care le-au povestit cum aratau casele odinioara. Apoi au batut tot tinutul Maramuresului si au adunat tot felul de obiecte de prin godpodariile oamenilor: de la linguri de lemn, oale de lut, cergui cusute la razboi pina la covata si leagan vehi din lemn. Mesterii adusi sa recondioneze lemnul si sa refaca picturile au fost din zona.

Acum, Duncan si sotia lui au patru case din lemn in care primesc turisti. Le place sa spuna ca ei nu vand un pat, ci un vis, acela de a retrai in Anglia de altadata.

"Multi dintre cei care vin aici sunt englezi in varsta care vor sa-si aminteasca de veche Anglie. Asa era Anglia prin anii '40-'50. E drept, oamenii nu coseau iarba asa cum se face aici, ei foloseau utilaje inca de pe atunci. Un calugar care a fost aici prin 1978 a spus ca nici cand era el copil oamenii nu coseau cu mana. Acest loc e mai vechi decat cel din copilaria sa, cam asa arata Anglia in urma cu vrei 80 de ani. De asta e atat de uimitor. Insusi printul Charles a zis ca nu realizezi ce ai pana cand nu pierzi ce ai", mai spune Duncan.

Duncan spera ca intr o zi sa il primeasca in vizita si pe printul Charles. "Printul Charles e vecinul meu. Si-a facut un gard nou. Trebuie sa tin pasul si sa-mi fac si eu un nou gard. As vrea sa-l invit aici, insa cred ca ar fi ultimul loc in care ar veni deoarece eu am fost paparazzo."

Daca la inceput, oamenii din Breb nu au inteles de ce doi straini le cumpara casele stramosesti pe care ei le puneau pe foc, acum ii privesc cu admiratie.

O profesoara de istorie din Statele Unite a ales sa isi duca studentii pentru o saptamana in Breb. A tinut sa le arate tinerilor cum se traia in urma cu sute de ani si cat de bine a reusit Duncan sa conserve stilul acela de viata.

"Casele de lemn au ajuns la batranete, se duc... E mersul vietii. Dar aici exista inca oameni care locuiesc in asemenea case, asa ca vreau ca studentii mei sa traiasca aceasta experienta, care nu este altceva decat traditia zonei in care ne aflam"

Breb este doar unul din frumoasele locuri din Romania care acum a prins viata datorita unor straini. Duncan si Penny au reusit sa salveze doar o mica parte, iar pentru noi ar trebui sa fie un exemplu.