''Marte. De acum inainte nu ne vom multumi sa vizitam planete. Vom ramane acolo. Tu vei ramane acolo''. Ideea de a merge pe Marte si de a nu se mai intoarce niciodata a atras peste 165.000 de pamanteni din 140 de tari. 12 sunt romani.

Toti au acelasi tel: sa ajunga sa traiasca intr-o buna zi pe Marte. Vor trece prin interviuri si teste medicale si, daca vor avea norocul sa fie selectati, romanii ar putea incepe antrenamentul in 2015 in simulatoare speciale ce recreaza conditiile de pe Marte. Acolo vor invata sa repare echipamentul, sa-si cultive si sa-si prepare propria hrana si sa suporte izolarea.

Baza umana de pe Planeta Rosie ar trebui sa fie gata in 2021, iar primul echipaj va pleca in 2022, urmand sa ajunga pe Marte dupa o calatorie de 7 sau 8 luni.

"Vreau sa merg pe Marte sa explorez lumi noi si sa acumulez mai multe cunostinte. Stiu ca pot", explica unul dintre romanii care s-au inscris la competitie.

Marte, vizitata pana acum doar de un robot

Presupunand ca pana in 2022 va exista tehnologia capabila sa duca oameni pe Marte, greul abia acolo va incepe, pentru ca planeta nu este tocmai una prietenoasa. Omul n-a reusit sa ajunga pana acum mai departe de Luna, iar expertii americani au tras concluzia ca exista 600 de moduri de a muri, odata inceputa calatoria.

“Ne vom praji daca locuim acolo? Da, daca stam in costum de baie pe suprafata planetei. Dar daca ne construim o structura ca un iglu din sol martian, ne putem proteja", precizeaza dr. Michael Martin-Smith, de la Societatea Astronomica Britanica.

Costul intregului proiect, estimat la 6 miliarde de dolari, ar trebui sa fie acoperit din drepturile de televizare. Tocmai asta ii face pe unii sa creada ca totul nu e decat o noua idee de emisiune TV.