Situat la 42 de kilometri de Bistrita, complexul de la Figa se intinde pe 18 hectare. Aurel Saramet, un scriitor din Cluj, a citit de pe Internet de statiune si a hotarat sa mearga impreuna cu sotia. ''Intr-adevar, m-am simtit ca in '82, in Germania, are toate facilitatile, preturile sunt rusinos de mici, ai impresia ca esti intr-un sat de vacanta. Lumea civilizata", spune el.

''Ai posibilitatea de a juca un tenis , de a face diferite bai, sauna. Mie mi-e dor de mirosul marii, dar dupa ce ajung acolo, ma gandesc ce caut acolo. E asa o mizerie si galagie, e ceva infiorator, nu-i nicio relaxare marea noastra'', crede la randul ei Simona Saramet.

Pentru o zi de distractie la bai, o familie formata din trei membri cheltuieste aproximativ 80 de lei. In acesti bani, sunt incluse intrarea la bazine si masa de pranz. Un sezlong se inchiriaza cu 2 lei, adica de zece ori mai putin ca pe litoral. Locul este ideal si pentru persoanele cu probleme de sanatate care vin pentru apa sarata si namol.

Francisc Chereches locuieste in Germania de trei ani, dar concediile si le petrece aici. ''Zilnic trei ore. Aici e foarte frumos si bine. In Figa e ceva mai frumos ca in Germania'', sustine el.

A doua mare a Romaniei este la Apa, o localitate situata intre judetele Satu Mare si Maramures. Complexul de 4 stele se intinde pe o suprafata de 120 de hectare. Candva, lacul functiona ca balastiera de unde se excava pietris. Acum e doar zona de agrement. "Le ofera turistilor un concediu placut, au casute de la 70 de lei si camere in complex de 4 stele de la 175 de lei, bucatarie nationala si internationala", isi prezinta oferta Delia Goia - managera complexului turistic.

Un sejur de 7 zile cu mic dejun inclus costa aproape 1.700 de lei.