Pentru a scăpa celebrul cartier Red Light District de presiunea miilor de turiști care îl vizitează, autoritățile au introdus pauze obligatorii pentru curățirea străzilor și monitorizarea permanentă a mulțimilor.

Anunțul vine la câteva zile după ce Avocatul Poporului a avertizat asupra faptului că centrul orașului s-a transformat într-o “junglă unde nu se respectă nicio lege”, iar poliția nu mai are puterea să intervină pentru a aplana conflictele și violența.

“Pe lângă măsurile deja existente, autoritățile din Amsterdam vor acționa în plus pentru a reduce presiunea pe centrul orașului și pentru a îmbunătăți accesul în De Wallen (Cartierul Roșu)”, a anunțat consiliul local al orașului.

De Wallen sau Cartierul Roșu este zona din Amsterdam în care prostituatele stau în vitrină și atrag clienții. “Multe gunoaie sunt aruncate pe jos, de aceea, în timpul zilei, cele mai aglomerate străzi vor fi închise pentru a fi curățate. O parte a Cartierului Roșu va fi închis pentru public”, a mai anunțat consiliul local.

Autoritățile din Amsterdam vor monitoriza, de asemenea, și numărul de vizitatori, angajați ai primăriei vor fi infiltrați printre turiști, iar în cazuri extreme, aceștia vor evacua populația și vor închide anumite stăzi.

Amenzile pentru nerespectarea ordinii publice vor fi mai drastice și vor fi încasate pe loc. De exemplu, consumul de alcool în public va fi amendat cu 95 de euro, iar urinatul în public îi “va costa” pe cei vinovați 140 de euro. Accesul la celebrele canale ale orașului va fi de asemenea monitorizat.

Autorităţile au declarat război și petrecăreților. Recent, acestea au avertizat turiştii britanici şi olandezi, care petrec prea gălăgios pe străzile oraşului, că le vor aplica amenzi severe în cadrul unei campanii menite să descurajeze petrecerile alcoolizate pe străzile urbei.

Campania îi vizează pe cei cu vârste între 18 şi 34 de ani, tot mai atraşi de mirosul berii şi al drogurilor uşoare din metropola olandeză.

Autorităţile municipale au anunţat că doresc și interzicerea aşa numitelor 'beer bikes', mesele de pub montate pe stradă şi echipate cu dispozitive de bere la halbă, majorarea taxelor de sejur şi restricţionarea cazărilor la particulari.

Autorităţile orașului au un plan mai amplu pentru limitarea fluxului de turişti care invadează anual străzile oraşului, printre aceste măsuri numărându-se limitarea opţiunilor de cazare şi creşterea taxelor.

Anual, peste 18 milioane de turiști vizitează Amsterdamul, mai mult decât întreaga populației a Olandei.

Amstedamul nu este primul oraș care vrea să limiteze numărul de turiști care le invadează. Turiștii sunt o sursă importantă de bani la buget și fiecare țară ar vrea să atragă cât mai mulți, care să consume și să cheltuiescă bani. Însă, pentru unele destinații, turismul s-a transformat într-o corvoadă.

Rezidenții din mai multe orașe europene aflate în topul destinațiilor turistice sunt din ce în ce mai deranjați de hoardele de turiști, care fac zgomot, poluează mediul și contribuie la creșterea chiriilor.

Orașe precum Barcelona, Veneția, Dubrovnik și Praga s-au trezit invadate de turiști străini, datorită zborurilor ieftine cu avionul, a extinderii serviciilor de cazare ca Airbnb sau, în cazul particular al Croației, datorită filmării serialului Game of Thrones.