"Impreuna cu sotia mea ne-am luat un concediu pentru luna de miere, ne-am casatorit acum trei saptamani, si ne-am luat concediu pt Mexic, bilete dus-intors, cazare acolo, absolut tot", povesteste Catalin Dedu, unul dintre pagubiti.

Mai multe cupluri de romani se aflau in acelasi avion. Cand au ajuns pe aeroportul din Cancun au fost intampinati de Politia de Frontiera si dusi la interogatoriu, in camere separate. "Ne-au oprit pe toti acolo, ne-au luat la verificat. Le-am aratat ca avem acte, tot ce trebuie. Pur si simplu, nu ne-au lasat sa intram in tara, ne-au obligat sa venim inapoi cu acelasi avion, a stat avionul doua ore dupa noi. Nu ne-au dat niciun detaliu, nu ne-au spus de ce. Am sunat la Ambsada si de la Ambasada ne-au spus sa trimitem mail", povesteste turistul.

"Intrebari de genul: "De ce ati venit? Cat stati? Daca am adus cu noi lucruri care nu sunt declarate? Cati bani avem? De unde suntem? Cati suntem? De cand suntem impreuna? De cat timp suntem casatoriti?", explica un alt roman.

Ulterior, turistii romani au aflat ca pe aeroportul din Cancun era o familie de romi, care, sustin autoritatile mexicane, ar fi incercat sa ajunga clandestin din Mexic in Statele Unite. Nu era prima tentativa de acest fel. Si, din cauza romilor, cred turistii romani, si ei au fost priviti ca potentiali infractori. Desi aveau excursii platite si bilete in regula.

La intoarcere, avionul a facut escala la Zurich, in Elvetia. "Ne-a asteptat in Zurich, iar, Politia, ne-a luat cu duba, ne-a dus iar la interogatoriu. Ne-au dat niste hartii, bineinteles ei au scris acolo ca n-am fost cooperativi, ca n-am vorbit engleza, desi stim toti", subliniaza unul dintre turisti.

Romanii se intreaba acum cine ii despagubeste, pentru ca au platit degeaba excursii de caeva mii de euro, plangandu-se, totodata, de lipsa de sprijin din partea Consulatului Roman.