Puiu Hasotti a mai declarat jurnalistilor in cadrul scolii de vara a femeilor liberale, care se desfasoara la sfarsitul acestei saptamani la Eforie Nord, ca in cazul in care Cazinoul va fi vandut, Ministerul Culturii va supraveghea lucrarile de restaurare pentru ca acestea sa fie realizate conform planurilor initiale.

"La Cazinou situatia se judeca in doua feluri. Daca Primaria, Consiliul Local, gasesc de cuviinta sa il vanda, il vand, nimeni nu are cum sa intervina. Ministerul Culturii este singurul care poate interveni. Fiind o cladire de patrimoniu in clasa A, ministerul va interveni cat se poate de atent si de permanent ca restaurarea Cazinoului sa se faca asa cum trebuie, conform regulilor si sa se respecte 100 la suta forma initiala si de decorurile initiale. In situatia in care Primaria nu va vinde Cazinoul, Ministerul Culturii se poate implica alaturi de Primarie, prin Fondul National de Restaurare. Fondul national de restaurare dispune de bani, cu care, impreuna cu Primaria, poate contribui la restaurarea Cazinoului care sa ramana in proprietatea Primariei. Ministerul Culturii nu va avea pretentii decat ca va fi coorganizator si corestaurator alaturi de Primarie", a afirmat ministrul Culturii, potrivit Mediafax.

Intrebat daca Ministerul Culturii ar dispune de 10 milioane de euro, bani vehiculati pentru reabilitarea Cazinoului, Puiu Hasotti a recunoscut ca este o suma cam mare pentru institutia pe care o conduce, dar ca pot fi gasite solutii.

"Nu s-a facuit niciun fel de evaluare, niciun fel de expertiza, nu s-a facut niciun fel de licitatie, nimic. Este o suma cam mare pentru fondul Ministerului Culturii, pentru Programul National de Restaurare, dar nu trebuie restaurat Cazinoul intr-o zi sau doua sau intr-un an", a explicat oficialul.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a decis sa transfere Cazinoul din Constanta in administrarea primariei, intrucat nu are fonduri pentru reabilitarea cladirii, iar termenul de incepere a lucrarilor a fost depasit.

"In conditiile unei alocari insuficiente, dar si a dublei reduceri a bugetului MDRT in anul 2012, s-a stabilit ca ministerul nu are posibilitatea financiara de a sustine investitia in reabilitarea Cazinoului. Necesarul, la momentul preluarii Cazinoului de catre MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la inceputul acestui an", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Cazinoul a fost preluat, la 31 august 2011, de catre MDRT de la Consiliul Local al Primariei din Constanta, cu scopul de a fi reabilitat, ulterior urmand sa revina in administrarea autoritatii locale. Potrivit Hotararii de Consiliu Local, acceptata de minister, reabilitarea ar fi trebuit sa inceapa in maximum un an de la preluarea de catre MDRT si sa nu dureze mai mult de 3 ani.

"Lucrarile la cazinoul din Constanta nu s-au incadrat in termenul prevazut in legislatie ca urmare a faptului ca procedurile de licitatie pentru serviciile de proiectare si executie lucrari au demarat tarziu si au fost ingreunate de contestatiile formulate. Astfel, desi cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotarare de Guvern in 31 august 2011, licitatia a fost demarata in 29 martie 2012, adica la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitatie a fost anulata la 28 mai 2012. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a admis ca juste contestatiile formulate, considerand ca exista, intr-adevar, vicii in criteriile de selectie, dar si in criteriile tehnico-economice", se spunea in comunicatul MDRT.

Radu Mazare afirma miercuri ca vrea trecerea Cazinoului la municipalitate in conditiile in care MDRT, care l-a luat in administrare in urma cu un an, nu a inceput reabilitarea acestuia, el spunand ca intentioneaza sa vanda obiectivul printr-o licitatie internationala.

El a adaugat ca dupa ce Guvernul va emite o hotarare pentru trecerea Cazinoului in administrarea Consiliului Local, vor incepe procedurile pentru o licitatie internationala.

Emblema orasului Constanta, aproape de vanzare

Cazinoul, aflat pe faleza, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanta, reprezinta una dintre cladirile emblema ale orasului si este clasat ca monument istoric de categoria A (de importanta nationala), pe Lista monumentelor istorice.

Constructia lui a inceput in jurul anului 1904, planurile initiale fiind intocmite de catre arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o cladire al carei stil arhitectonic se inspira din traditiile artei romanesti. Dupa terminarea fundatiilor insa, planurile au fost schimbate, Primaria incredintand modificarea acestora unui arhitect elvetian, Daniel Renard. Obiectivul, construit in stil Art Nouveau, a fost terminat in 1910, fiind inaugurat in 1911.