Am avut o întâlnire cu reprezentanţii HoReCa la Guvern, împreună cu primul-ministru. Am avut o discuţie vizavi de problemele care sunt în sectorul HoReCa şi le-am adus la cunoştinţă că, în şedinţa de Guvern, o să citim în primă lectură o Ordonanţă de Guvern, prin care vrem să acordăm un ajutor de stat de 20% din pierderea cifrei de afacere aferentă anului 2020 faţă de 2019. Ca să se înţeleagă foarte bine, un antreprenor în domeniul HoReCa îşi calculează cifra de afaceri pe anul 2020, cifra de afaceri pe 2019, face diferenţa între 2020 şi 2019 – dacă rezultatul este negativ, adică cifra a scăzut faţă de 2019, 20% din diferenţă este pur şi simplu ajutor de stat dat direct către compania respectivă. Direct în cont (n.r. – se varsă banii), de la Ministerul Economiei. Va fi o schemă de ajutor de stat directă, gestionată de Ministerul Economiei. Va fi o aplicaţie informatică, aşa cum am dat drumul şi la celelalte aplicaţii informatice. Practic, va fi din dreptul unui calculator o evaluare automată, pe Ministerul Economiei (n.r. – site-ul), va fi un program al Ministerului Economiei”, a explicat Virgil Popescu, miercuri seară, la B1 TV, potrivit News.ro.

Ministrul a explicat că se va verifica dacă cifra de afaceri este aferentă codurilor CAEN.

”Ceea ce va trebui să verificăm este ca cifra de afaceri să fie aferentă codurilor CAEN de HoReCa, pentru că există posibilitatea ca o companie, chiar din domeniul HoReCa, să mai aibă şi alte coduri CAEN care nu sunt din domeniul HoReCa”, a declarat ministrul.

Întrebat când va începe programul, ministrul Economiei a răspuns că acesta va demara de la începutul anului viitor, după ce firmele vor avea cifra de afaceri pe acest an. Ministrul a vorbit şi despre suma maximă pe care o poate accesa o firmă din domeniul HoReCa.

”Noi am notificat schema la Consiliul Concurenţei, care, evident, îşi va da un aviz pe ea şi o va trimite la Comisia Europeană. În urma aprobării de către Comisia Europeană, putem spune că putem lansa această schemă. Vorbim de în jur de peste 50.000 de firme, o valoare maximă a ajutorului de stat este limitată, plafonată la 800.000 de euro pentru ca atâta poate fi ajutorul acordat în această perioadă de pandemie – este o decizie a Comisiei Europene – per companie maxim. Poate să fie mai puţin. Ca să ia 800.000 de euro, ar trebui să aibă o pierdere de 4 milioane de euro. Maximul bugetului care poate fi – dacă vorbim de 50 şi ceva de mii de firme, ne închidem în 500 de milioane de euro pe total”, a declarat ministrul.

Virgil Popescu a explicat că i se pare ”cu bun simţ” ca din aceşti bani, fiemele să plătească şi parte din datoriile la stat.

”O să fie condiţiile de ajutor de stat care sunt pe regulamentul european, adică să nu fie în dificultate, să nu aibă de returnat un ajutor de stat, să nu fie în reorganizare sau în faliment. Dacă are datorii la stat, se califică, pentru că cu banii aceştia, evident, vom dori să îşi plătească şi datorii la stat şi ceea ce le-am spus – şi probabil va fi o condiţie pe care o vom introduce – nu vom lăsa ca din aceşti bani să îşi ridice dividende. Adică mi se pare cu bun simţ”, a mai precizat Popescu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, că Guvernul va analiza, în primă lectură, în această săptămână cel târziu săptămâna viitoare, proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalităţii şi agenţiile de turism vor beneficia de granturi, pentru acoperirea parţială a pierderilor.