"Avem de-a face cu un dispret pentru banul public, dar si pentru cetatean", a spus Hellvig, citat de Mediafax.

El a prezentat luni concluziile unui raport de audit in MDRT pentru perioada in care conducerea institutiei a fost asigurata pe Elena Udrea (PDL).

In urma auditului s-a constatat ca managementul programelor derulate cu fonduri de la bugetul de stat nu a fost performant, iar sistemele de control intern privind selectarea proiectelor de finantat, achizitiile publice si urmarirea implementarii contractelor nu au fost functionale.

Potrivit lui Hellvig, nu a existat o monitorizare a proiectelor si nici o reactie prompta de sancționare a firmelor care nu si-au respectat obligatiile. Astfel, MDRT nu a inceput procedurile legale pentru recuperarea banilor de a firmele care nu si-au indeplinit contractele.

Ministrul a spus ca acordarea banilor pe proiecte s-a facut "aiurea", ajungandu-se la aberatii de investitii precum drumuri care leaga "nimic de nimic", sali de sport in localitati in care numarul locuitorilor si varsta acestora nu justifica asemenea investitii, care nu sunt racordate la reteaua de apa si canalizare si la electricitate, si care sunt folosite cel mult pentru nunti si botezuri.

In urma auditului, ministrul a dispus adoptarea de masuri pentru contractele de executare de lucrari. Astfel, vor fi stabilite responsabilitati individuale pentru persoanele care se fac vinovate de prejudicii, vor fi recuperate prejudiciile rezultate din avansurile acordate si, unde nu s-au executat lucrari, cu aplicare de penalitati.

 

Citeste si:

Doar turistii bogati mai pot salva economia Greciei. Ce trebuie sa invete Europa din soarta unei tari cu istorie bogata, dar cu management defectuos

Chinezii au construit primul hotel din lume realizat din containere reciclabile FOTO