"Noi pregatim acum pentru 2014-2020 planul si programul cum sa putem atrage acele fonduri europene si depinde de inteligenta cu care noi scriem acum, pentru ca iarasi nu vreau sa apara ca o critica, dar e o constatare: cred ca pe perioada asta, in domeniul turismului s-au negociat multi bani de promovare, 75 de milioane de euro pentru promovare, dar foarte putini pentru infrastructura", a spus Maria Grapini la un seminar pe teme de specialitate, citata de Mediafax.

Oficialul a adaugat ca trebuie gasit un echilibru intre cele doua componente.

"Strategia acum e un pic inversata, sa negociem mai multi bani pentru infrastructura, pentru ca pana la urma operatorii, oamenii de afaceri din domeniu, isi fac ei campanii, dar problema este sa fie acolo rezolvata infrastructura, pentru ca un turist trebuie sa poata ajunge acolo si sa aiba conditii de a ajunge", a sustinut oficialul.

Grapini a mai spus ca reprezentantii cabinetului ei lucreaza la o situatie a tuturor lucrarilor incepute si ca infrastructura din domeniul turismului executata in proportie de 75-80% trebuie finalizata.

Grapini vrea sa schimbe legislatia in domeniul balnear, pe care il considera o prioritate

Ministrul delegat pentru IMM si Turism, Maria Grapini, vrea sa schimbe legislatia in domeniul turismului balnear si sa protejeze astfel resursele naturale, pe care le considera elemente de unicitate ale Romaniei.

"Inca inainte de a sti ca turismul intra in portofoliul meu, ca simplu cetatean sufeream ca in Romania turismul balnear a fost abandonat. Chiar cred ca turismul balnear trebuie sa fie o prioritate. Doresc sa pun in evidenta si sa prioritizez unele proiecte. Marti ma intalnesc cu ministrul Sanatatii pentru a stabili ce putem sa facem pentru turismul balnear", a spus Grapini vineri la un seminar.

Ea a afirmat ca a revazut toata legislatia din domeniu impreuna cu ministrul Sanatatii si ca este necesara schimbarea catorva legi si ordonante. "De exemplu, nu exista o reglementare corecta, o delimitare a unui perimetru in jurul izvorului, pentru a nu fi afectata calitatea. Concomitent cu continuarea proiectelor, cu strategia pe turism balnear, noi trebuie sa avem si o asezare a legislatiei, pentru ca avem un amestec de ordonante, legi si hotarari care pana la urma unele sunt contradictorii, altele nu reglementeaza suficient", a mai spus ministrul delegat.

Grapini a afirmat ca a stabilit deja de saptamana viitoare intalniri pentru a vedea daca se pot modifica actele legislative.
"Am batut toata Romania si sufar cand vad ce se intampla la unele dintre statiuni, asa cum este Herculane, unde eu mergeam frecvent inainte se 1989, si vad ce a ajuns acum. Trebuie sa vedem cum a fost in trecut, de ce a ajuns asa si cum putem corecta. Eu spun fara nicio retinere ca exista niste dificultati pentru ca anumite locuri au fost privatizate si sa vedem cum putem sa facem ca sa respectam si dreptul de proprietate, dar sa si valorificam acele locuri. Este anormal ca o tara, cand are anumite lucruri specifice si unice, sa nu focusese proiectele spre ele", a mai spus minisrul pentru IMM si Turism.