Cu o suprafata combinata de peste 200.000 de ha, considerata cea mai mare zona de salbaticie din Europa, aceasta ar putea deveni o arie naturala protejata salbatica, la fel de emblematica pentru Europa, cum este Yellowstone pentru SUA sau Parcul National Serengeti pentru Africa.  

"M-am reintors in zona muntilor Fagaras, de data aceasta insotita de experti internationali si locali, pentru a vedea dimensiunea taierilor ilegale de paduri in aceasta zona. Cu aceasta ocazie am discutat cu specialistii despre oportunitatea ca muntii Piatra Craiului, Fagaras, Leaota si Iezer-Papusa sa constituie nucleul unui viitor parc national emblematic, un adevarat Yellowstone al Europei! Viziunea acestui proiect pe termen lung este de a onora Romania pentru extraordinarul sau capital natural prin crearea unui parc national unic in Europa, atat prin dimensiune, cat si prin bogatia diversitatii faunistice si floristice", a declarat Cristiana Pasca Palmer.  

Ministrul a facut referiri si la beneficiile comunitatilor locale in contextul in care proiectul ar putea fi realizat.  

"Este o oportunitate extraordinara de dezvoltare pentru comunitatile locale, prin eco-turism si alte activitati de economie verde care pot fi atrase in zona. Peste 450 milioane de oameni traiesc la o distanta de maximum 3 ore de zbor de aceasta zona, ceea ce reprezinta un potential turistic imens. Sustin aceasta initiativa si, impreuna cu echipa Ministerului Mediului, vom colabora activ cu partenerii nostri pentru a face pasi concreti ca acest proiect sa prinda contur", a mentionat Palmer.  

Romania adaposteste cele mai valoroase ecosisteme din Europa, pe nu mai putin de 1,6 milioane de hectare (rezervatii stiintifice, rezervatii naturale, parcuri nationale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adauga Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, cu cele 580.000 de hectare.  

Ariile naturale protejate infiintate in tara noastra, inclusiv siturile Natura 2000 - arii naturale protejate de interes European - reprezinta 23% din suprafata tarii, iar din acest areal padurile reprezinta 45% din fondul forestier national. Parcurile nationale si naturale (fara Delta Dunarii) reprezinta doar 5% din suprafata Romaniei.