"Din informatiile noastre, dar si din observatiile proprietarilor de pensiuni rurale, trenul Mocanita, bisericutele din lemn aflate in patrimoniul UNESCO si Cimitirul Vesel din Sapanta au fost cele mai vizitate obiective turistice in sezonul estival. Cel trei obiective turistice sunt foarte renumite atat in tara cat si in strainatate si se bucura de o larga apreciere. In jurul acestor obiective de-a lungul anilor s-a dezvoltat o retea de pensiuni si moteluri care ofera servicii diversificate pentru iubitorii unei vacante inedite. Cert e ca, incet, dar sigur, am asistat la o schimbare de perceptie asupra turismului rural datorita acestor repere, dar si a altora mai putin cunoscute. Anual, mii de turistii ajung in Maramures pentru a vedea si a petrece un scurt concediu la tara sau a face o plimbare cu Mocanita pe Valea Vaserului", a spus Livia Sima, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, turistii romani care opteaza pentru o vacanta de o saptamana in Maramures aleg excursiile in circuit sau excursiile de aventura.

"Avem Mocanita, Cimitirul Vesel si bisericutele din lemn raspandite prin satele indepartate, dar avem si o categorie stricta de turisti care vin in Maramures pentru a vizita numai lacasele de cult, manastirile si bisericile din lemn, aceasta categorie de turistii o putem intalni aproape tot anul cu oarecare trend in timpul verii sau in preajma sarbatorilor religioase importante. Sunt excursii organizate de asociatii, fundatii sau chiar parohii din Romania care ii aduc pe credinciosi sa admire lacasele de cult, sa afle istoria lor, sa cunoasca locuri si manastiri de care cu siguranta au auzit sau citit, apoi exista pe durata verii, turismul de aventura, iar cele mai cautate locuri sunt: defileul Lapusului, Valea Vaserului, Muntii Pietrosul Rodnei, Muntii Maramuresului, parcurile nationale si cele naturale. Turistii care aleg aceste obiective vin pregatiti pentru o coborare cu barca pe apele raurilor, pentru o cursa ciclotur sau pentru a mai multe zile petrecute cu cortul pe munte impreuna cu grupul. In zona Vaii Ruscovei, in satele Repedea, Poienile de sub Munte, Ruscova, ajung turisti din Polonia, Slovacia si Ungaria dornici sa afle unde a fost vechea granita a Romaniei pana in anul 1946", a spus Livia Sima.

Unul dintre administratorii caii ferate forestiere ce administreaza trenul Mocanita, Daniel Andreica, a precizat ca zilnic, in perioada sezonului estival, cateva sute de turisti fac o calatorie cu trenul pe cei aproape 20 de km, doar pe un singur sens in defileul Vaii Vaserului.