La Dunare nu esti ca intr-un club pe litoral, incearca localnicii din Delta sa-i convinga pe turistii veniti la plimbare cu ambarcatiuni prea puternice pentru o zona protejata prin lege.

Unii intra cu viteza pe canalele inguste, distrugand totul in cale si se distreaza fugarind din barci pelicanii. Altii vor sa arate ce boxe puternice au si asculta muzica la volum maxim.

Multi dintre cei care se afla la carma unor astfel de ambarcatiuni recunosc ca circula cu viteza. Nu se gandesc prea mult la natura, doar vor sa-si incerce motorul.

"In perioada sezonului estival, intalnim fenomenul teribilist, cand posesorii de ambarcatiuni cu motoare puternice, pentru a-si etala calitatile de piloti, forteaza marind viteza si uneori produc evenimente de navigatie", spune Iulian Dan Ichim, capitania zonala Tulcea.

Daca sunt prinsi, vitezomanii pot fi sanctionati de Garda de Mediu, cu o amenda de pana la 24.000 de lei. In ultimii patru ani, au fost inregistrate aproximativ 150 de incidente de navigatie in Delta Dunarii, in care au fost implicate ambarcatiuni cu motoare puternice. Opt oameni si-au pierdut viata in aceste accidente.