In curand, iubitorii de arta ar putea prefera orasul Abu Dhabi ca destinatie de vacanta, in defavoarea clasicelor metropole Paris, Roma sau chiar New York.

Firma de constructii Arabtec, ce-si are sediul in Dubai, a anuntat saptamana trecuta ca a castigat un contract in valoare de 2,4 miliarde de dirhami (aproximativ 216 milioane de euro), pentru ridicarea unei replici a muzeului parizian Louvre. Potrivit reprezentantilor firmei, constructia va demara cat mai curand.

Proiectat de arhitecul francez Jean Nouvel, muzeul va fi alcatuit dintr-o serie de pavilioane, piatete si alei, ce se vor intinde pe 24.000 de metri patrati, dintre care 8.000 de metri patrati vor fi dedicati expozitiilor propriu-zise. Odata finalizat, muzeul, amplasat pe Insula Saadiyat din Abu Dhabi, va avea forma unui dom cu acoperisul perforat, ce va pluti deasupra apei.

Pentru ca replica sa semene cat mai mult cu institutul cultural original, angajatii companiei arabe vor primi indrumari de la staff-ul muzeului din Franta. Inedit este faptul ca pentru a folosi numele Louvre pentru urmatorii 30 de ani, arabii au platit dublul costului de ridicare a cladirii, adica peste 430 de milioane de euro.

Originalul Muzeu Louvre din Paris

Potrivit estimarilor constructorilor, muzeul din Abu Dhabi va fi finalizat in 2015. Va gazdui opere de arta din intreaga lume, inclusiv piese imprumutate de la originalul Louvre, Centrul Georges Pompidou, Muzeul D`Orsay si Palatul Versailles. Emiratele Arabe Unite au achizitionat deja o sculptura ce dateaza din anul 3000 i.Hr., o fantana din perioada otomana, picturi realizate de Paul Gauguin, precum si o colectie de fotografii din Franta si America.

Muzeul reprezinta insa doar o parte din proiectul Insulei Saadiyat, ce si-a propus sa devina sediul cultural si artistic al lumii. Insula va numara, printre altele, si un muzeu de arta moderna, unul de istorie nationala, opere, teatre, dar si un muzeu dedicat marinei.

“Sunt foarte mandru sa iau parte la materializarea acestei epoci de aur, ceea ce ne obliga sa ne depasim limitele, pentru ca facem ceva ce va capta atentia intregii lumi”, a declarat arhitectul Jean Nouvel pentru BBC.

Sursa foto: Tourism Development and Investment Company / Mediafax Foto