"Din discutiile pe care le-am avut cu turoperatorii germani nu ni se reproseaza prea multe lucruri. Majoritatea turistilor care vin in Romania prin acesti turoperatori (...) pleaca cu sentimentul ca au gasit cu totul altceva decat ce se asteptau, pentru ca au asteptari foarte mici si pentru ca lucrurile pe care le gasesc in Romania sunt diferite fata de ce asteptau ei", a spus Petrescu la targul de turism de la Berlin.

Acesta a adaugat ca strainii sunt multumiti de ce gasesc in Romania. "Faptul ca atunci cand te intorci din Romania ai sentimentul ca ai primit mai mult decat ce te asteptai cred ca e un lucru bun si pe care putem sa construim foarte mult in continuare", a afirmat ministrul Turismului.

Infrastructura de agrement lipseste, iar hotelierii nu au programe interactive care sa-i tina pe clienti in restaurante. Din aceste motive, turistii germani care vin in vacante in Romania se intorc cu mare parte din bani necheltuiti, a declarat Toni Messerschmidt, proprietarul unei agentii germane.

"Hotelierii nu stiu sa-i faca pe turistii germani sa cheltuiasca banii in Romania. Un turist german vine cu cel putin 500 de euro la el, bani de buzunar, dar suma medie de bani disponibila pentru a fi cheltuita in vacanta este de 2-3.000 de euro", a declarat, pentru Mediafax, Messerschmidt.

Toni Messerschmidt spune ca germanii cheltuiesc bani in Romania numai pe mancare si bautura. 

"Nu exista hoteluri in Romania care sa aiba animatie, iar barurile nu fac programe speciale, interactive. In Spania, de exemplu, hotelurile au animatori care fac turistul sa ramana in bar si sa consume. Acolo se organizeaza in fiecare seara ceva in restaurant - se joaca bingo, se organizeaza seri de dans si tot felul de alte programe. In Romania nu exista nici macar suveniruri cu specific national si nu sunt nici programe de agrement. Nu exista barci sau vaporase pentru croaziere pe mare, intre statiuni, cum au bulgarii, ci doar jetski- uri, periculoase pentru multi dintre turistii strainii, care nu mai sunt tineri", a spus Messerschmidt, prezent la targul de turism de la Berlin

Toni Messerschmidt a emigrat din Romania in anii '80 si a fondat agentia de turism Messerschmidt Reisen. Aceasta aduce anual circa 1.200 de germani pe litoralul romanesc. 

Omul de afaceri a mai spus ca imaginea turismului romanesc este proasta in Germania din cauza hotilor, cersetorilor si a prostituatelor din Romania. Cu toate acestea, Germania este primul furnizor de turisti straini pentru Romania. 

Anul trecut, aproape 207.000 de turisti germani au vizitat Romania, in crestere cu 12,1%.  Romania participa in perioada 7-11 martie la ITB Berlin, cel mai mare targ de turism din lume atat ca suprafata, cat si ca numar de vizitatori. La standul Romaniei sunt prezenti 45 de expozanti.