93% dintre romani isi vor petrece Pastele acasa, potrivit unui sondaj IRES, in timp ce doar 5% se incumeta sa plece intr-o excursie in acest weekend.

Dintre romanii care vor sta acasa, mai mult de doua treimi isi asteapta rudele sau prietenii in vizita, in timp ce 20% nu vor avea invitati. Iar dintre cei care  pleaca undeva in acest weekend, putini la numar, doar 6% merg in strainatate.

Jumatate dintre romani recunosc ca au alocat un buget mai mic pentru Paste decat anul trecut. 50% dintre ei au pus deoparte pentru sarbatori intre 100 si 500 de lei si doar 2% vor cheltui mai mult de 2.000 de lei.

Asa ca nu-i de mirare ca in tara pensiunile sunt pustii. Iar autoritatile au prelungit programul "inscrieri timpurii" cu inca doua saptamani, tocmai pentru ca nu au avut suficienti clienti.

O sa gasiti locuri berechet si, cel mai important, chiar si zapada pentru schi

In Bucegi, in Valea Dorului, e atmosfera ce aduce a Craciun, nu a Paste. Se schiaza ca in plin sezon de iarna, iar partiile vor fi foarte bune pana dupa sarbatori.

Asa ca la instalatiile de transport pe cablu se va lucra in regim normal. Si se asteapta aglomeratie mare, pentru ca e firesc ca turistii care au venit totusi la munte sa profite de acest sezon de schi nesperat de lung.

In statiuni, totusi, va fi ceva mai liniste decat in anii trecuti. Criza se resimte, iar cel mai bine se vede asta la Bran, unde alta data nu aveai loc sa arunci un ac. Acum abia s-au ocupat 60% din locurile de cazare.

Joi noapte au fost - 5 grade in Valea Dorului, asa ca stratul de zapada se tine tare pe pozitii. Peste zi e soare, deci cei care au de gand sa petreaca sarbatorile la munte vor avea parte de un paste la inaltime si la propriu, si la figurat.

Jos, in statiuni, e atmosfera de criza. Turisti mai putini si mai... cumpatati. Chiar si in zona Branului care in alti ani gemea de lume e liniste acum. Se simte lipsa clientilor pana si la cuptoarele cu cozonaci unde nu mai e forfota. Brutasesele care lucrau non-stop inainte de Paste reusesc acum sa termine comenzile in doar cateva ore.

Desi au pastrat preturile de anul trecut si chiar au imbunatatit oferta, proprietarii de hoteluri si pensiuni din zona Branului au mai mult de 40% din locurile de cazare, libere. Ceva mai animate vor fi Sinaia, Predealul si Busteniul, unde gradul de ocupare ajunge la 80%.