Numarul turistilor rusi si germani care au vizitat Turcia a scazut cu 93% si, respectiv, 38% in iunie. De asemenea, au fost mai putini turisti din UE, SUA, Japonia si Australia.

Recenta tentativa de lovitura de stat, atentatele sinucigase din Istanbul, inrautatirea relatiilor cu Kremlinul si perioada dificila prin care trece clasa mijlocie din Rusia pun probleme sectorului turistic, care asigura peste un milion de locuri de munca si este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 de miliarde de dolari.

Declinul numarului de turisti este ultima dintr-un sir de vesti proaste pentru economie, in conditiile in care temerile politice si de securitate afecteaza increderea investitorilor straini.

Analistii avertizeaza ca veniturile din turism vor scadea cu un sfert in acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari si va sterge peste o jumatate de punct din cresterea economica.

Joi, compania britanica de turism Thomas Cook si-a redus tinta de profit pentru acest an, dupa ce tentativa de lovitura de stat i-a determinat pe clientii sai sa-si schimbe planurile de vacanta.