Danemarca face parte din spatiul european de libera circulatie Schengen, dar a restabilit anul trecut controalele temporare la frontiere ca urmare a valului de migranti proveniti din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, scrie Agerpres.

Desi consolidarea frontierelor si adoptarea unor legi restrictive la capitolul migratie au adus riscul afectarii imaginii de stat liberal si tolerant, in mod ironic aceste masuri au favorizat turismul in aceasta mica tara scandinava ce numara doar 5,7 milioane de locuitori.

S-a constatat in mod special o crestere pronuntata a numarului turistilor germani, unii dintre ei apreciind drept un lucru pozitiv controalele la frontiere si nu sunt deranjati ca trebuie sa prezinte pasaportul la granita.

O agentie de turism a conceput si un spot publicitar TV in care arata o familie germana ce isi petrece vacanta pe malul Marii Nordului, insotit de titlul: 'In Danemarca lumea este inca bine'. De altfel, un sondaj efectuat in luna februarie arata ca in perceptia germanilor Danemarca este a doua cea mai sigura tara europeana, dupa Islanda.

La ora actuala germanii sunt preocupati de securitatea lor nu doar cand pleaca in strainatate, ci si in propria lor tara ca urmare a afluxului de peste un milion de migranti veniti anul trecut si a atacurilor din ultimele zile.

'Siguranta si securitatea sunt foarte importante pentru germani. Aceasta se reflecta in multe feluri in societatea germana, dar si in optiunile lor pentru destinatiile de vacanta', conchide Lars Ramme Nielsen, responsabil pentru Germania al ghidului turistic oficial VisitDenmark.