Nu e nici nobil englez, nici bogatas filantrop, nici vest european indragostit de satele ardelenesti. E Ioana Craciunescu. Rolul Anei, din ecranizarea dupa romanul "Ion", de Liviu Rebreanu, a facut-o celebra. A batut lumea in lung si-n lat, a jucat pe scenele Parisului, iar azi o gasim la tara, in judetul Sibiu, caznindu-se sa readuca la viata un turn batran de 150 de ani si o biserica fortificata, lasata sa se darame.

Nici macar nu e proprietara monumentelor pe care vrea sa le salveze. Ca sa le poata ingriji, le-a inchiriat de la proprietarii care le-au lasat sa se distruga. Mai intai, a investit tot ce-a agonisit, ca sa restaureze casele parohiale pe care le-a transformat in hoteluri-muzeu.
 
"Nu iubesc hotelul, nici de 5 stele, nici de 4 stele, nici de 3, nici macar de 2 margarete nu-l iubesc, ca nu ma lasa sa visez, ma ciocnesc de noptiera pe dreapta sau pe stanga, intotdeauna e ceva care uniformizeaza personalitatea individului", spune Ioana Craciunescu.
 
In schimbul unui pret cinstit, acela de a restaura comorile transilvanene, Ioana ofera o evadare in trecut, care iti poate schimba viata. Pentru musafirii ei, Ioana face ea insasi cumparaturi bio, de la satenii din vecinatate.
 
Cum se simt musafirii, dar si ce cred taranii despre femeia care a venit la ei in sat sa le salveze istoria, va spun chiar ei, duminica, la "Romania, te iubesc", cand va invitam intr-o lume de basm, construita de Ioana Craciunescu din... ruine.