Alaturi de Alba Iulia, in studiul Siemens mai sunt incluse Aberdeen (Marea Britanie), Bruxelles (Belgia), Istanbul (Turcia) si Londra (Marea Britanie).

Studiul “Smart Cities Research” va oferi o analiza amanuntita asupra modelelor financiare si beneficiilor obtinute din infrastructura inteligenta analizata: energie, cladiri, management al traficului, transport public si siguranta publica.

Municipiul Alba Iulia este inclus, totoidata, si in proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, anuntat de catre Ministerul Comunicatiilor si pentru Societate Informationala in aceasta primavara.

“Este obligatoriu sa gasim solutii concrete, care ar putea creste real si semnificativ calitatea vietii albaiulienilor, ca beneficiari ai tehnologiilor noului secol. Cercetarea va identifica zonele in care tehnologia va spori confortul vietii cetatenilor. Concluziile vor fi legate de trafic, de consumul de energie, de siguranta, de imbunatatirea sistemului sanitar sau posibilitatile de interactiune mai directa cu turistii care ne viziteaza. Sunt convins ca, in momentul aplicarii lor, toate aceste solutii vor ridica si mai mult Alba Iulia”, a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Metodologia studiului prevede, printre altele, o serie de interviuri amanuntite cu reprezentantii autorititatilor locale pe tema proiectelor, prioritatilor si strategiei lor. Pentru fiecare oras inclus in cercetare trei domenii vor fi analizate cu prioritate din punctul de vedere al impactului financiar si al beneficiilor economice.

“Sustenabilitatea este principala axa de dezvoltare urbana atunci cand vorbim despre orasele viitorului. Prin acest proiect vom putea analiza modele de infrastructura variate si estima valoarea monetara, randamentul si beneficiile economice ce vin din integrarea unor sisteme inteligente. De asemenea, studiul ne va permite sa observam cum variaza modelele, costurile si beneficiile comparativ intre diverse orase”, a precizat Julie Alexander, Director Urban Development, Siemens, departamentul care realizeaza acest studiu.

Cercetarea va fi lansata in cadrul expozitiei Global Smart Cities Expo din Barcelona, in acest an.