8 milioane de turisti viziteaza anual Palatul Schonbrunn din Viena, un reper turistic pentru oricine pune piciorul in capitala austriaca. Fosta resedinta imperiala dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea si acum are parte de prima renovare in ultimii 100 de ani.

"Marea galerie nu a mai fost renovata complet din 1899, cand a fost instalat sistemul electric. Puteti vedea cablurile electrice, fixate in stucaturi si pictate in auriu sau alb", explica Thomas Mahr, sef lucrari de renovare.

De sistemul electric s-a ocupat insusi inventatorul Thomas Edison. Expertii vor testa cablurile originale pentru a afla daca este sigur sa le mai pastreze. Mare parte din celebrele interioare rococo, cu ornamente poleite cu aur sunt acum ascunse de ochii vizitatorilor. Rand pe rand, vor fi acoperite si frescele impresionante de pe plafoane.

"Galeria a fost redusa numai cu 4 metri pe partile laterale, iar schelele sunt ascunse de panouri cu ilustratii fotografice ale galeriei, asa ca turistii pot observa cum arata inainte de renovare", spune Karl Rirsch, ghid turistic.

Costul lucrarilor, estimate sa se incheie in 2012, depaseste 2,5 milioane de euro.