Sunt turisti cu o filosofie aparte care se cunosc de ani de zile si vin sa se bucure de un loc minunat, nu pentru ca nu-si permit alte vacante, ci pentru iubesc marea si atmosfera de la 2 Mai.

Tinem sa o cunoastem pe una dintre veterane: Mimi. In fiecare iunie, paraseste Capitala prafuita si incinsa si se muta aici, cu tot cu ghivecele de flori si cei trei catei. "Am cu vedere la mare. Este superb sa fii asa de aproape de mare, nici nu visez altceva", spune ea.

Toata tineretea a venit aici cu cortul si cand copiii au ajuns fiecare pe picioarele lor i-au facut o bucurie si i-au cumparat o rulota. De-atunci si-a construit micul ei univers.

Curtea mult visata de turistii care si-au petrecut o viata intreaga la bloc s-a transformat in realitate aici pe nisipul din 2 mai. Felinare, ornamente de gradina dar si multe flori care zilnic sunt udate cu grija.

Cei care stau toata vara in 2 Mai ajung sa imparta si lucruri, si bucurii impreuna, ca intr-o comunitate pasnica, unde rarele conflictele tin de jocul de sah sau de tipul de bere ales pentru masa. "Ne cunoastem de cand aveam 4 ani si imi aduc aminte ca la 7 ani am cumparat rechizitele pentru scoala impreuna. Dimineata ne bem cafeaua, seara o baie in mare", poveste Laurentiu, unul dintre "rezidenti".

Intr-o vecinatate care presupune, pana la un punct, si o oarecare intimitate, se respecta in primul rand acea regula a bunului-simt, dupa care libertatea unuia se termina exact acolo unde incepe libertatea celuilalt.

Primaria are si ea de castigat, caci taxa de 50 de lei pe zi nu e chiar o nimica toata. Iar camerele de supraveghere montate aici ii descurajeaza pe eventualii hoti.

Cine face muraturi le imparte cu cei care au pofta de ele, cine se duce pe dig sa prinda rapane, le gateste ca sa-si invite vecinii la masa, iar secretele de familie nu mai devin secrete daca sunt depanate sub bolta cerului, pe inserat.