Cu speranta in suflet, cei 50 nemti, in special oameni de varsta a treia, au fost asteptati la aeroport de operatorii de turism prin care si-au facut rezervarile. Vorbitori de germana, acestia si-au intampinat oaspetii ca la carte. Le-au asigurat transferul catre hoteluri si vor avea grija sa nu le lipseasca nimic pe tot parcursul sejurului. 

Musafirii au ales Romania pentru bazele de tratament de la Neptun, Eforie sau Mangalia. Pentru un sejur de 2-3 saptamani au platit intre 600 si 1.500 de euro, in functie de numarul de mese si de procedurile medicale pe care le urmeaza.

Totusi, doi dintre ei, Erika si Manfred, de 72 si 73 de ani, s-au cazat la Mamaia. Sunt pentru prima data in Romania si, pentru doua saptamani, au platit la un hotel de 4 stele 1.400 de euro.

Au fost incantati de peisaj chiar daca doamna va descoperi curand ca in acest hotel nu exista baza de tratament. Pentru moment insa, privelistea si confortul o cuceresc definitiv.

Din pacate, oaspetii sunt prea putini fata de ce se intampla inainte de '89. Atunci, grupurile de nemti, cehi, polonezi sau suedezi erau formate din sute de oameni.

Si totusi, mai bine atat decat nimic. In 2010, dintr-un charter au coborat numai o doamna de 80 de ani si nepoata ei.