Cei 152.000 de romani care si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara au cheltuit circa 142 milioane de lei, cu 51% mai mult comparativ cu anul precedent, a anuntat luni Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

In strainatate au calatorit pentru petrecerea sarbatorilor de iarna aproape 9.000 de turisti, in scadere cu 12% de anul 2014. Cheltuielile acestora cu serviciile turistice au insumat 4,8 milioane euro, in scadere peste 8% fata de anul anterior.

Cresterea numarului de turisti in Romania se datoreaza campaniei de clasificare derulata de Autoritatea Nationala pentru Turism in 2014, fiind clasificate in acest an peste 70.000 de noi locuri de cazare.

Cel mai mare avans se constata in segmentul rural, unde numarul de locuri clasificate aproape ca s-a dublat. Din totalul de 100.000 de locuri de cazare, 80.000 de locuri au fost puse la dispozitie in aceasta perioada, fiind ocupate in proportie de 70% de cei 56.000 de turisti care au preferat sa-si petreaca revelionul la tara.

Cresteri s-au inregistrat si in zonele montane, care au atras 37.050 de persoane, iar 31.500 de persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in crestere cu aproximativ 5% fata de anul anterior.

Alti 27.000 de romani au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare, pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii doar 100.

Tarifele au crescut fata de anul anterior in medie cu 5%.

"Cererea a fost foarte mare in zonele montane si in marile orase, iar cresterea mica a tarifelor fata de anul trecut a facut ca hotelurile, restaurantele si cluburile sa fie ocupate in proportie mai mare in comparatie cu Revelionul 2014. Preferintele romanilor s-au indreptat catre hotelurile de categorie foarte buna, hoteluri renumite sau spre oferte foarte ieftine. Cele mai cautate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina", se arata in comunicatul FPTR.

In ceea ce priveste destinatiile externe, datele FPTR arata o scadere a numarului de turisti romani cu 12% si de 8% a sumelor cheltuite. Cererea pentru locatii exotice a crescut insa in continuare, datorata unui numar mare de zile libere, care permite deplasari in locuri indepartate, si a schimbarii mentalitatii romanilor cu venituri peste medie, care au inceput sa renunte la economii in ceea ce priveste vacantele. Cele mai solicitate destinatii externe au ramas Austria, Bulgaria, Grecia si Franta.