Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in anul 2015, l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (55,9% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 59,5% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania anul trecut l-au reprezentat calatoriile in scop particular (44,1% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (62%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (53,3%), fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus (90,2%).

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,4%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 38,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 35,4%.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania in 2015 a fost avionul (77,8% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 12,5%, urmate de autocare si autobuze cu 8,7%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1%.