"E nenorocirea nenorocirilor", a afirmat Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agentiei Invitation Romania, potrivit Mediafax.

El a explicat ca orice accident aviatic major se repercuteaza negativ la nivel mondial, iar in perioada imediat urmatoare numarul pasagerilor pe cursele aeriene din intreaga lume scade cu 0,1-0,5%, ceea ce, arata Fodoreanu, este enorm.

"Bineinteles ca exista un impact emotional. Pe mine m-au sunat in ultimele ore cativa prieteni ca sa ma intrebe pe unde trec exact avioanele cu care urmeaza sa zboare", a spus Dorin Ivascu, presedintele Asociatiei Romane a Operatorilor Privati din Aviatie.

In afara efectului emotional, care afecteaza pasagerii curselor aeriene din intreaga lume, prabusirea avionului in Ucraina afecteaza si turismul romanesc, din cauza vecinatatii celor doua tari.

"Din pacate, Romania este la o distanta relativ mica de zona de conflict din Ucraina, iar turistii din zone mai indepartate, de pe alte continente, nu fac foarte clar distinctia intre Romania, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria. Pentru ei, acestea sunt tari din Estul Europei, unde are loc un conflict pe fondul caruia s-a prabusit un avion, iar din acest motiv vor evita zona si, implicit, Romania", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Pentru multi turisti de pe alte continente, Romania, Cehia sau Ucraina sunt cam acelasi lucru, crede, la randul lui, Lucian Boronea, proprietarul agentiei de turism Accent Travel. "In avion au fost pasageri din Canada si Asia, motiv pentru care turistii nord americani si asiatici vor evita o vreme zona Europei de Est", a mai spus Boronea.

Turoperatorii spun ca si fara prabusirea avionului, tensiunile din Ucraina au influentat deja negativ turismul romanesc. "A scazut incomingul in acest an in Romania din cauza situatiei din Ucraina. Unii au renuntat sa mai vina intr-o zona in vecinatatea careia este un conflict militar", a afirmat Fodoreanu.

Un avion de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care asigura o legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, la bordul caruia se aflau 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului, s-a prabusit joi la Snejnoie, in regiunea Donetk, scena unor lupte intense intre trupe guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi. Toate persoanele care se aflau la bord au murit.

Cetateni din cel putin noua tari, intre care Australia, Belgia, Canada, Germania, Malaysia, dar si unul cu dubla cetatenie, canadiano-romana, se aflau la bordul avionului, care ar fi fost doborat cu ajutorul unui sistem de aparare antiaeriana, potrivit unor oficiali americani. Autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi se acuza reciproc de doborarea avionului.