Acest concept de proprietate periodica exista de mult in strainatate si incepe sa patrunda si la noi in tara.

Razvan Cretu, directorul unei firme, si-a cumparat in urma cu 3 luni o vila in Bran cu 5.400 de euro. O poate folosi insa doar in perioada 29 august-5 septembrie a fiecarui an. Sistemul ii permite schimbul cu proprietarii din alte tari, care au cumparat in acelasi regim.

Razvan Cretu, proprietar: "Deja m-am aranjat sa mergem prin Sardinia si dupa aceea, in celalalt an incercam Australia, State."

Florin Voloc, directorul complexului: "In aceasta saptamana aleasa, toata viata, in fiecare an, puteti schimba aceasta vacanta oriunde in lume. 80 de tari. 2900 de locatii."

Asta daca nu doriti sa mergeti in fiecare an in concediu in acelasi loc. Intr-un complex de la Bran, aparut in urma cu un an, se vand in regim de proprietate periodica garsoniere si vile cu preturi intre 2.000 si peste 25.500 de euro, in functie de tipul imobilului si de perioada aleasa.

Si pe litoral exista de 2 ani un astfel de complex, in localitatea 23 August. Costul unei camere pentru o saptamana variaza de la 3.000 la 9.000 de euro.

Liliana Filip, directorul complexului: "Sunt case de vacanta, dar pe care le primesc in sistem hotelier. Exista restaurante, amfiteatru, sistem de spectacole, kids cluburi, piscine."

Cei care sunt interesati sa-si cumpere o proprietate periodica trebuie sa stie ca pe langa pretul de achizitie vor trebui sa mai plateasca o taxa anuala de intretinere. Ea ajunge la cateva zeci de euro si include asigurarea, impozitul, eventualele reparatii si utilitatile.

Proprietatea poate fi vanduta, inchiriata, donata sau lasata mostenire. Conceptul de proprietate periodica a fost inventat de francezi si preluat si de Statele Unite ale Americii si tari europene precum Italia, Germania, Austria, Bulgaria si Ungaria. In toata lumea sunt peste 9 milioane de astfel de proprietari, din care peste un milion si jumatate in Europa.