La 75 de kilometri de Iasi, aproape de podgoria Cotnari, conacul Polizu isi deschide portile pentru cei care vor sa fie tratati boiereste. Un popas aici echivaleaza cu o intoarcere in timp:

Construit in urma cu 120 de ani de catre Constantin Ghica pentru fiica sa, conacul ajunsese o ruina: in perioada comunista a fost facut CAP, depozit de grine si staul de animale. Renovat cu grija, si-a recapatat insa farmecul de odinioara.
 
"Are mobilier foarte vechi, totul aminteste de boierime. In plus, aici a fost cazata in trecut si regina Maria", spune Constantin Stefanuca, proprietarul conacului.

O noapte costa 120 de euro, dar bucatele sunt preparate numai din ingrediente furnizate de domeniul conacului.
  
Schimbam registrul si ajungem la gospodarii din Marginimea Sibiului, care au terminat de pus dulceturile in borcane si varza la butoi si s-au pornit cu afumaturile. Ne oprim la o pensiune aparte: cu salon englezesc, si muzica de patefon.

Pentru Anul Nou, s-au facut multe rezervari in zona Sibiului, de vreme ce preturile sunt mai mici cu 5% fata de anul trecut. 250 de euro costa un sejur de patru nopti.

Exista insa si turisti conservatori: sotii Angelescu, de exemplu, isi petrec Revelionul in acelasi loc, de 20 de ani incoace: la Cabana Diham din Busteni.

Nici cand vine vorba de hotelurile mari din Poiana Brasov, de exemplu, clientii nu se lasa asteptati. Desi mai sunt doua luni si jumatate pana la noaptea cea mare, o treime din locuri sunt deja vandute.