Practic, s-a dublat numarul turistilor fie ei straini sau romani. In schimb, durata vacantelor a scazut usor. In timp ce occidentalii aleg sa viziteze in special Bucurestiul si Brasovul, litoralul ramane destinatia preferata, a romanilor.

In perioada mai-august in Romania si-au petrecut concediile 3,8 milioane de romani si 1 milion de straini. De doua ori mai multi ca acum 6 ani. In schimb atat romanii cat si strainii si-au scurtat durata sejurilor. In cazul alor nostri durata medie a vacantei a scazut de la 3,1 la 2,7 zile.

In privinta turistilor straini care ne-au vizitat tara pe perioada verii, cei mai multi, peste jumatate de milion sunt din Germania. Pe urmatoarele locuri se situeaza italienii, israelienii, francezii si americanii.

Pentru ca vorbim de sezonul estival, sa vedem cum a aratat turismul pe litoral. In 2016 avem cu un sfert de milion mai multi oaspeti romani decat in 2010. Si numarul occidentalilor a crescut. Romanii petrec in medie 4 zile pe litoral, in timp ce strainii 3,6.

Daca ar fi sa facem un top al destinatiilor alese de straini pe perioada verii, Bucurestiul conduce detasat. Urmeaza judetele Brasov, Sibiu, Mures , Cluj si Constanta.

In cazul turistilor romani acestia prefera, pe perioada verii, cum era de asteptat marea. Urmeaza Brasovul, Bucurestiul, Mures si Cluj.

Datele apartin Institutului National de Statistica si fac referire la numarul de sosiri si innoptari in perioada mai-august.