Patriarhia Romana le recomanda credinciosilor care doresc sa participe la pelerinaj sa se adreseze birourilor de pelerinaj infiintate de Biserica Ortodoxa Romana cu scop misionar, care nu urmaresc castiguri financiare, ci folosul duhovnicesc al pelerinilor.

Documentul, aprobat de Sfantul Sinod, specifica faptul ca turistii vor putea sa doarma si sa manance la manastiri, pe banii lor, numai dupa ce conducatorul grupului face dovada ca respectivul pelerinaj se desfasoara cu binacuvantarea autoritatilor bisericesti.

"S-a luat in discutie aceasta problema a pretinselor pelerinaje organizate in numele BOR sau sub girul BOR, asa cum erau prezentate de diferite persoane fizice, fosti preoti sau chiar agentii de turism. Tocmai pentru a preintampina aceste situatii nedorite s-a luat aceasta hotatare", a explicat Constantin Stoica, purtator de cuvant al BOR.

Reprezentantii agentiilor de turism sunt insa de alta parere. "Mi se pare usor exagerata dorinta de a transforma tot ceea ce face biserica intr-u business. Este evident ca aceasta decizia, ca si restul, are ca scop ca sa adune cat mai multi bani la Patriarhie si, intr-adevar, intrebarea este de ce nu se autofinanteaza Patriarhia Romana, de ce mai cere bani de la Guvern", considera Alin Burcea, prim-vicepresedinte ANAT.

In tot acest conflict, care redevine actual inaintea marilor sarbatori religioase, credinciosii trebui sa stie ca masura nu ii vizeaza pe cei care merg in excursii monahale pe cont propriu. Turismul monahal e tentant in conditiile in care, in unele manastiri, conditiile rivalizeaza cu cele de la hotel, iar preturile sunt la jumatate. O zi de cazare intr-un lacas de cult costa, in medie, 80 de lei.

Potrivit Ministerului de Finante, agentia de turism a Patriarhiei Romane a inregistrat anul trecut un profit de 122.000 de lei.