"Numarul romanilor care au contractat in acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului in tara, respectiv 74.700 de persoane, a scazut cu 5% fata de anul trecut si cu 25% comparativ cu 2009. Pe plan extern, in ciuda scaderii tarifelor pentru ofertele de sarbatori in Grecia, Turcia, Spania si Franta sau a mentinerii tarifelor la nivelul lui 2010 in Austria, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croatia, Elvetia, Brazilia sau Mexic, numarul locurilor contractate de romani pentru petrecerea Revelionului in strainatate in acest an a scazut cu aproximativ 33%, la 6.270 de turisti. Comparativ cu 2009, scaderea a fost de circa 50%", se arata intr-un studiu al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Din datele prezentate rezulta ca la intern a scazut nu doar numarul de turisti din perioada Revelionului, ci si cheltuiela medie a acestora.

In topul preferintelor din Romania au fost, ca de obicei, statiunile de pe Valea Prahovei, unde gradul mediu de ocupare a ajuns la 90%, insa si in celelalte statiuni montane cererea a fost mare. Preferintele romanilor s-au indreptat fie catre hotelurile de categorie foarte buna, fie spre ofertele foarte ieftine.

Datorita tarifelor mici, s-a inregistrat o crestere a numarului romanilor care au preferat sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare. In acelasi timp, desi tarifele au coborat fata de anul trecut, a scazut numarul celor care au petrecut Revelionul pe litoral, Delta Dunarii, in zonele rurale si chiar in statiunile montane.

Potrivit datelor FPTR, aproximativ 18.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane si tot atatia au ales sa petreaca sarbatorile in zonele rurale, 20.000 de persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii circa 200. Pentru statiunile balneare au optat circa 18.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 30% fata de anul anterior.

Cele mai solicitate destinatii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia,Turcia si Franta.

Citeste continuarea pe www.mediafax.ro.