Temperaturile ridicate din ultima perioada au facut ca multe dintre partiile din statiunile de pe Valea Prahovei sa fie nefunctionale, doar in Busteni si Azuga conditiile pentru practicarea sporturilor de iarna fiind bune.

In aceasta perioada, punctul de atractie pentru iubitorii sporturilor de iarna care au mers pe Valea Prahovei este statiunea Busteni, unde se schiaza in conditii bune pe partia Kalinderu 1, noteaza Mediafax.

Potrivit lui Mihai Colesi de la Centrul de informare turistica Busteni, partia Kalinderu 1, cu o lungime de aproximativ 1.400 de metri, este acoperita cu un strat de zapada artificiala de aproximativ 30 de centimetri. Peste 1.000 de turisti se afla sambata pe aceasta partie, multi dintre ei venind in Busteni din alte statiuni unde nu exista conditii pentru practicarea sporturilor de iarna.

Cea de-a doua partie care face parte din domeniul schiabil al statiunii Busteni, Kalinderu 2, este impracticabila. In schimb, parcul de distractii de la baza domeniului schiabil Kalinderu este deschis.

In statiunea Azuga sunt deschise doar cateva tronsoane de partie acoperite cu un strat de zapada artificiala cuprins intre 8 si 30 de centimetri. Astfel, potrivit reprezentantilor domeniului schiabil al statiunii, in acest week-end se poate schia pe partia Sorica, pe o lungime de 550 de metri deservita de teleschi, pe partia Cazacu Varianta, pe o lungime de 400 de metri si pe partiile Sorica Incepatori si Cazacu Incepatori. Cateva sute de turisti petrec acest week-end pe partie la Azuga.

In cea mai cautata statiune de pe Valea Prahovei, Sinaia, nu se schiaza. Partiile din Valea Dorului si Valea Soarelui, situate la 2000 de metri altitudine in Bucegi sunt impracticabile din cauza ca nu a nins, iar partia Noua, care dispune de tunuri pentru zapada artificiala, nu a putut fi inzapezita din cauza temperaturilor ridicate.

Mii de turisti sunt asteptati si anul acesta sa petreaca Revelionul in statiunile de pe Valea Prahovei. Potrivit presedintelui Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Adrian Voican, locurile de cazare sunt rezervate aproape in totalitate pentru Revelion.

"Se inregistreaza cresteri ale preturilor serviciilor hoteliere acolo unde s-au facut investitii, a crescut gradul de confort sau au fost introduse servicii noi. In rest, preturile sunt comparabile cu cele de anul trecut", a declarat presedintele APDT Prahova.

La fel ca si anii trecuti, si in acest an cea mai cautata statiune este Sinaia, insa interesul turistilor a crescut si pentru statiunile Azuga si Busteni, a mai spus Adrian Voican.

Preturile pachetelor turistice pentru Revelion sunt considerabil mai mari decat cele de Craciun, desi serviciile sunt aceleasi. Astfel, daca pentru Craciun pretul unui pachet turistic intr-o vila din Busteni a fost de 430 de lei de persoana pentru trei nopti de cazare cu mic dejun si cina festiva, un pachet turistic similar de Revelion ajunge sa coste 1.000 de lei de persoana.

La Sinaia, un pachet turistic cu cinci nopti de cazare intr-un hotel de trei stele costa 1.980 lei de persoana. Acest tarif include mic dejun bufet (cu exceptia zilei de 1 ianuarie 2014), cina bufet in data de 30 decembrie si 2 ianuarie (fara bauturi), cina festiva in noaptea de Revelion, carnaval cu cina in 1 ianuarie, parcare, acces la piscina, sauna, sala de fitness. Pentru copiii cu varste intre 10 si 14 ani, parintii vor plati suplimentar 790 de lei, bani in care sunt incluse cinci nopti de cazare in camera parintilor si serviciile de masa.

Tot la Sinaia, la hotelurile de patru stele trei nopti de Revelion costa peste 2.500 de lei, patru nopti costa peste 2.900 de lei, iar un pachet turistic cu cinci nopti ajunge sa coste 3.200 de lei de persoana, bani in care sunt incluse servicii precum cazare in camera dubla cu mic dejun si cina festiva de Revelion.

La hotelurile de lux de pe Valea Prahovei o vacanta de Revelion ajunge sa coste 2.000 de euro pentru doua persoane, familiile cu copii platind suplimentar pentru acestia.

Cele mai cautate unitati de cazare din statiunile de pe Valea Prahovei au fost vilele, care s-au inchiriat grupurilor de turisti. Pentru inchirierea unei astfel de vile cu patru sau cinci camere duble, turistii au platit intre 1.500 si 2.500 de euro pentru intreaga vila, in functie de numarul noptilor de cazare si de serviciile oferite. Unele vile, care dispun de bucatarie complet utilata, au fost inchiriate, urmand ca turistii sa-si pregateasca masa de Revelion, in timp ce alte astfel de unitati de cazare asigura in pret si masa de Revelion.

Vilele au fost, de altfel, primele unitati de cazare care s-au inchiriat, atat pentru Craciun, cat si pentru Revelion. Proprietarii acestora spun ca si-au obisnuit deja clientii de multi ani, iar in unele cazuri turistii fac rezervarile pentru anul urmator imediat ce termina vacanta, detaliile financiare fiind puse la punct ulterior.

Unii dintre cei care vor petrece noaptea dintre ani pe Valea Prahovei au plecat deja catre statiuni. Politia Prahova a anuntat, sambata dupa amiaza, ca traficul pe DN 1, in zona statiunilor, este aglomerat, recomandandu-le soferilor sa respecte indicatiile agentilor care dirijeaza traficul rutier si sa circule cu prudenta.

Preturi mai mici si partii mai lungi in Alpi

Au fost insa si romani care au dat muntii nostri pe o saptamana la schi, de Revelion, in Alpi. Au ales statiunile din Austria sau Italia. Preturile mai mici si partiile mai bune i-au convins sa plece din tara. In plus, la noi nu e zapada, iar tunurile artificiale nu fac fata, spun turistii care viseaza deja sa petreaca noaptea dintre ani intr-un peisaj alb.

Pentru cunoscatori, statiunea Innsbruck este patria schiului si a snowboardingului cu 320 de kilometri de partie. Acolo, o noapte de cazare costa de la 30 pana la 50 de euro, iar unele hoteluri ofera gratuit ski-passul.

Tot in zona Tirolului, la Solden, sunt partii de 14 kilometri. Pentru ski-pass se plateste cel mult 30 de euro pe zi.

Altii turisti, insa, asteapta vacanta la schi dupa Revelion, iar acum stau doar cateva zile la Viena, Praga sau Budapesta.

Reprezentantii agentiilor de turism spun ca si anul acesta preturile in Austria sunt foarte bune. "Preturi intre 200 de euro in zona Karintia si in zona Salzburg ajung la 500 de euro. Pentru cei care prefera vremea mai calda, preturi avantajoase sunt spre Dubai si Cipru cu companii low cost, plecari de pe aeroportul din Budapesta", a spus reprezentantul unei agentii de turism.

Pentru o vacanta la schi in strainatate, romanii au pregatit un buget de aproximativ 1.000 de euro.