"Cu toate ca romanii viseaza la destinatii dintre cele mai diverse, de la tarile vecine si pana la plaje exotice, Craciunul este sarbatoarea pe care prefera sa o petreaca acasa. Cu toate acestea, aproape 60.000 de romani aleg sa mearga de Craciun intr-un hotel sau o pensiune", a declarat Dragos Raducan, videpresedintele FPTR, citat de Mediafax.

Din estimarile federatiei, cheltuielile cu cazarea si masa vor depasi 36 de milione de lei (peste opt milioane de euro).

Cele mai solicitate structuri de cazare sunt pensiunile rurale, unde gradul de ocupare depaseste 80%, fiind asteptati aproximativ 28.000 de turisti. Costul mediu al unui pachet la pensiune este de 550 de lei.

Pe locul urmator in topul preferintelor se afla statiunile montane, unde sunt asteptati peste 18.000 de turisti, care nu vor ocupa insa mai mult de jumatate din locurile de cazare. Tarifele percepute sunt cuprinse intre 350 si 700 de lei de persoana, in functie de gradul de confort si numarul de zile de sejur.

In statiunile balneo au fost vandute aproximativ 10.000 de locuri, la fel ca in Bucuresti, pe litoral vor merge aproximativ 100 de turisti, iar in Delta in jur de 80.

"Turismul extern are o pondere foarte mica in optiunile romanilor pentru Craciun. Doar cateva sute de turisti romani se vor afla in aceasta perioada in vacanta in strainatate, in diferite destinatii sau in circuite", a mai spus Raducan.

El estimeaza o crestere cu 15% a numarului de turisti in statiunile interne fata de anul trecut.