Potrivit presei de la Moscova, Vladimir Putin a promis vize electronice străinilor, în condițiile în care vrea ca, până în 2021, să colecteze la buget 15,5 miliarde de dolari din turism.

Turiștii străini s-au plâns în repetate rânduri de faptul că dificultatea cu care se obține viza este o piedică majoră pentru vizitarea Rusiei.

Programul de vize electronice se va aplica pentru orașul Sankt Petersburg și regiunea Leningrad, începând din 1 octombrie, potrivit unui decret semnat de președintele Putin, în vară.

Perioada de ședere trebuie să fie de opt zile în intervalul de 30 de zile de validitate a vizei.

Mai multe detalii despre viza electronică găsiți aici.

Turiștii interesați de o viză electronică trebuie să aplice direct pe site-ul Ministerului rusesc al Afacerilor Externe, cu cel puțin patru zile înainte de a ajunge în Rusia. Pentru aceste vize nu se percep taxe.

Între cele 53 de țări vizate se numără Bahrain, India, Iran, Qatar, China, Coreea de Nord, Mexic, Singapore, Arabia Saudită, dar și toate țările membre UE, mai puțin Marea Britanie, care se pregătește să părăsească spațiul comunitar.

Autoritățile se așteaptă ca, în urma acestei modificări, peste 12 milioane de turiști străini să viziteze anual Sankt Petersburg.

Din 2017, cetățenii a 18 țări pot vizita Orientul Îndepărtat al Rusiei pe baza vizei electronice, iar de la 1 iulie această facilitate a fost introdusă și pentru Kaliningrad, enclava rusească aflată între Polonia și Lituania.

Rusia a oferit străinilor vize electronice și în prioada Cupei Mondiale din 2018, ceea ce a dus la creșterea turismului cu 10%.

Potrivit unui alt ordin al lui Vladimir Putin, Rusia va ridica vizele tradiționale din 2021, urmând să introducă o viză electronică pentru tot teritoriul țării.

Viza electronică se va aplica pentru o singură intrare pe teritoriul Rusiei, pentru o ședere de până la 16 zile, iar țările care vor beneficia de acest regim urmează să fie stabilite ulterior. Până în prezent, sunt luate în considerare Noua Zeelandă, China, Coreea de Sud, Japonia și țările membre UE, informează cotidianul de business Kommersant.