Papirusul a fost descoperit in urma cu 52 de ani in vechea cetate a Callatisului. A luat drumul Moscovei pentru restaurare, insa la scurt timp rusii au anuntat ca documentul a fost distrus.

"Turistilor le spuneam ca acest papirus nu mai exista ca fost distrus din cauza umiditatii, cel putin asta stiam noi, dar in realitate el exista la Moscova", spune directorul Muzeului Callatis din Mangalia, Sorin Colesniuc.

In urma cu doi ani, arheologii romani au aflat ca papirusul este expus la un muzeu din Moscova si au facut tot posibilul sa-l rercupereze.

Papirusul are o vechime de peste 2.400 de ani si este unic in Romania si Europa. Va fi expus aici in conditii stricte de securitate. Oamenii se gandesc deja ca papirusul va atrage multi turisti, dupa ce va fi descifrat.

"Foarte multi cetateni, chiar si din Europa, vor dori sa vada acest papirus"
, subliniaza Claudiu Tusac, primarul Mangaliei.

Doctorul Institutului de Arheologie, Alexandru Avram, afirma: "S-ar putea sa fie un text religios".

"Este extraordinar ca am primit acest papirus, este un miracol absolut. Putem sa speram la un miracol si in ceea ce priveste tezaurul", spune Mircea Angelescu, directorul Ministerului Culturii.

Din primele cercetari, documentul de la Mangalia se refera la un Proxenos - adica un reprezentant de seama al cetatii. Un papirus asemanator a fost descoperit si in Grecia, in 1962.