Inainte sa va faceti bagajele este bine sa stiti ca americanii sunt suspiciosi si vad in fiecare strain care le solicita viza, un potential imigrant. Cu alte cuvinte, chiar daca aveti dosarul in regula, plecarea peste ocean depide doar de ofiterul consular care va intervieveaza.

Asadar, trebuie sa-i demonstrati acestuia ca aveti „legaturi puternice" cu tara in care locuiti si ca in clipa in care va expira perioada de sedere in Statele Unite chiar va intoarceti acasa.

Daca ofiterului i se pare ca aveti ganduri ascunse va poate refuza viza. Au patit-o chiar anul trecut 25% dintre romanii care si-au depus actele.

Pentru acestia dar si pentrru restul doritorilor Ministerul Afacerilor Externe a demarat o campanie de informare.

„Este vorba de capacitatea fiecarui solicitant de viza de a se autoevalua de a vedea daca criteriile cerute de partea americana sunt respectate in dosarul sau", a declarat Teodor Baconschi, ministrul afacerilor extrerne.

De partea lor, oficialii americani promit ca vom obtine mai usor stampila mult visata si ne sugereaza sa completam on-line formularul.

„Suntem multumiti de noul instrument si credem ca va simplifica procesul de solicitare. Totodata, acesta ii scuteste pe solicitanti de sarcina de a imprima mai multe formulare si reduce cantitatea de hartie folosita", a spus  Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania.

Cat despre includerea tarii noastre in programul '' Visa Waver " care ne-ar permite libera circulatie in Statele Unite mai avem de asteptat. Romania nu indeplineste toate criteriile stabilite de partea americana.