Specialistii s-au gandit la salina noastra pentru ca, in urma unor teste, au descoperit ca in aceasta groapa - care contine cea mai curata sare - radiatiile sunt de 100 de ori mai mici decat la suprafata, fiind cele mai scazute din tara noatra. Astfel, locul ar fi ideal pentru experimentele cu care vor sa desluseasca originea si evolutia universului: masurararea comportamentului unor particule numite neutrini, care pot explica formarea materiei si, in final, a lumii in care traim.

Proiectul prevede amenajarea unui laborator in salina, la 208 metri sub pamant. Acolo va fi amplasat un detector incarcat cu argon lichid, cel mai mare din lume, folosit ca "teren" pentru studiul miscarilor particulelor elementare. De asemenea, se va putea verifica celebra teorie a Big-Bangului privind crearea Universului in urma unei explozii cosmice de materie si energie.

Dar un asemenea vis costa peste 1.600 de milioane de euro. Uniunea Europeana este cea care va da cei mai multi bani.

La sfarsitul acestei luni, la Hamburg, finalistii acestui proiect, la care mai concureaza Anglia, Franta, Spania, Italia, Finlanda si Polonia vor sti cine a visat frumos. Daca noi vom fi cei alesi, constructia centrului de cercetare cosmica va incepe in 2014 si se va finaliza 6 ani mai tarziu.