"Prin reablitarea si modernizarea modernizarea hotelului Potaissa vrem sa contribuim la modernizarea infrastructurii turistice a municipiului Turda. Salina Turda are astfel propriul hotel care beneficiaza si de un centru SPA. In curand vom deschide si baza medicala din cadrul centrului SPA. Incercam sa oferim servicii integrate turistilor prin facilitatile pe care le avem combinate cu microclimatul salin, cu beneficiile medicale ale acestuia", a spus Simona Baciu, directorul Salinei Turda.

In anul 2015, Salina Turda a fost vizitata de aproape 550.000 de turisti, cel mai mare numar inregistrat de la reabilitarea sa, in 2010. Circa 30% dintre turisti vin din strainatate. La modernizarea salinei s-a lucrat in perioada 2008-2010.

"Daca in proiectul de modernizare aveam prevazuta o crestere anuala a turistilor de 30.000-40.000, in 2015 am ajuns la 550.000 vizitatori. In total, dupa modernizare, putem aprecia ca am primit 2,5 milioane de vizitatori. Pe langa salina, societatea noastra are in administrare un bazin de inot didactic pe care il dedicam copiilor din Turda, prin care vrem sa sustinem si activitatea sportiva, fara sa vrem sa avem neaparat profit. De astazi avem un hotel si un centru SPA. Avem planuri de investitii si pe viitor", a precizat Simona Baciu.

Investitiile viitoare au ca scop in special extinderea circuitului vizitabil al salinei, darea in folosinta a minei Iosif, cunoscuta actualmente ca "Sala Ecourilor". In acest loc, turistii sunt incantati ca orice cuvant strigat are cel putin 16 ecouri.

"In bugetul de investitii pe anul 2016 intra finalizarea hotelului, dotarile acestuia, dotarile din baza de tratament a hotelului, baza pe care sper sa o finalizam in acest an, deci putem vorbi de investitii totale de 4 milioane de lei", a precizat Simona Baciu.

In salina si hotel lucreaza in prezent circa 140 de angajati, majoritatea tineri cunoscatori de mai multe limbi straine. Exista, de asemenea, angajati sezonieri, cetateni straini, printre care un luxemburghez. Cei mai multi turisti straini vin din Ungaria, din Israel, Anglia, SUA, Spania, China, Japonia, Polonia, Germania, Mexic.

Salina Turda atrage, de asemenea, vizitatori din zona ambasadorilor, ministrilor straini, sefi de stat, muzicieni de renume. Multi dintre ei, spune Simona Baciu, vin in vizita privata.

"In 2015, profitul net al Salinei Turda a fost de 2,6 milioane de lei. Prin asta sustinem orasul, bugetul municipiului Turda pentru ca jumatate din profit merge spre bugetul municipiului. Iar din banii proveniti de la salina, in general, se aloca pentru infrastructura, pentru ca marile deficiente le avem in infrastructura. Unitatile de cazare din Turda au crescut mult si sunt solicitate mai ales de cei care vin pentru turism medical", a precizat Simona Baciu.

Pe turismul medical, durata medie de sedere este de 10-14 zile. Pe turism de agrement, durata medie este de 3-4 zile. In Salina Turda, circa 30% dintre vizitatori sunt copii si 10%, pensionari.