Potrivit dramaturgului William Shakespeare, Macbeth a fost un rege ucigas si paranoic, a carui manie a grandorii l-a condus spre moarte. Un deputat din Parlamentul scotian doreste sa corecteze insa imaginea sordida a acestui rege din secolul al XI-lea, animat fara indoiala de setea pentru putere, afirmand ca acesta nu era insa chiar atat de malefic.

Biroul pentru Turism din Scotia a conceput un circuit care include locurile emblematice din celebra piesa de teatru prin care a trecut si adevaratul rege Macbeth: castelul Glamis, unde regele a trait, satul Lumphanan, unde acesta a murit in 1057, si Cairn O'Mount, un sat prin care Macbeth si-a condus trupele, inainte de infrangerea de la Lumphanan.

Obiectivul acestui demers este acela de a-i atrage pe turisti in partea nord-estica a Scotiei, "corectand" in acelasi timp imaginea lui Macbeth. Deputatul Alex Johnstone a avut ideea acestui circuit turistic dupa descoperirea osemintelor regelui Richard al III-lea - un alt rege prezentat de Shakespeare ca un personaj malefic -, ingropate pe un teren din orasul Leicester, ocupat in prezent de o parcare.

Potrivit parlamentarului scotian, domnia lui Macbeth a fost una mai degraba fericita, intrucat el a domnit multi ani in acea parte a Scotiei, iar regele a putut chiar sa efectueze si un pelerinaj la Roma, fara sa fie detronat in perioada in care a lipsit de pe tron.

Un purtator de cuvant al Biroului pentru Turism din Scotia a confirmat "potentialul considerabil" al unui astfel de proiect, precizand ca mostenirea istorica a regiunii aduce beneficii considerabile economiei scotiene prin cele 100 de milioane de carti de inspiratie istorica vandute in fiecare an.

"Macbeth" este o tragedie scrisa de William Shakespeare in anul 1606. Prima reprezentatie atestata a avut loc in aprilie 1611, la teatrul Globe din Londra. Personajele reale care au inspirat aceasta piesa sunt regii Macbeth, Duff si Duncan, mentionati in cronicile Holinshed (1587).