BBC a aflat care sunt secretele celor care trăiesc în țările cu cea mai longevivă populație.

Japonia

În Japonia, speranța de viață depășește 83 de ani, fiind cea mai mare din lume. Okinawa, denumită deseori “Insula nemuritorilor”, este campioana țării la longevitate, cu mai mult de 400 de persoane trecute de 100 de ani.

Specialiștii spun că explicația cea mai simplă pentru viața lungă a japonezilor este dieta locală, care se bazează foarte mult pe consumul de tofu, cartofi dulci și pește.

Spania

Dieta mediteraneană, uleiul de măsline consumat la fiecare masă și care are efecte benefice asupra inimii, legumele și vinul au contribuit la creșterea speranței de viață în Spania la 82,8 ani. Dar Spania are și alt secret al longevității, și anume siesta.

Oamenii cred că spaniolii își fac siesta între 14.00 și 17.00, când magazinele sunt închise, însă ține de felul în care sunt organizate turele le lucru. Dacă muncești încontinuu si ai o pauză de doar jumatate de oră, mănânci ceva în grabă. Dar dacă ai la dispoziție 2-3 ore, poți merge la restaurant sau acasă, unde poți mânca în tihnă două feluri de mâncare și desert, organismul are timp să facă digestia în tihnă, ceea ce este esențial pentru sănătate”, explică Miquel Àngel Diez, ghid turistic în Barcelona.

Singapore

Cu un sistem medical de stat care de multe ori este caracterizat ca fiind ”un miracol”, singaporezii ajung deseori să depășească 83 de ani. Țara asiatică are una dintre cele mai mici rate ale mortalității în rândul mamlor și al nou-născuților, iar sistemul de sănătate este prioritatea autorităților.

De asemenea, mediul înconjurător și mișcarea în aer liber contribuie la o sănătate bună a populatiei. Singaporezii merg la săli de sport, au parcuri în care pot face diferite activități fizice, precum și zone terapeutice, pentru îmbunătățirea sănătății mentale. Și nu au vicii, pentru ca țigările și alcoolul sunt foarte scumpe.

Elveția

Barbații din Elveția sunt unui dintre cei mai longevivi din lume, cu o speranță de viață care depășeste 81 de ani. Una dintre cele mai bogate țări ale Europei oferă populației servicii medicale de performanță și un mediu în care oamenii se simt bine și în siguranță. Pe lângă toate acestea, consumul aproape zilnic de brânzeturi contribuie la creșterea speranței de viață, arată studiile.

De asemenea, poziționarea țării în mare parte în Munții Alpi face ca mediul înconjurător să fie unul extrem de sănătos pentru populație, multe familii tinere preferând să-și crească copiii la munte.

Coreea de Sud

Coreea de Sud va fi prima țară din lume care va ajunge la o speranță de viață de 90 de ani, susțin specialiștii, care se bazează pe creșterea economică susținută și pe un acces din ce în ce mai bun la serviciile de sănătate.

Coreea de Sud are cei mai puțini bolnavi de inimă din lume, iar populația consumă foarte multe alimente fermentate, care nu produc colesterol, cresc imunitatea și ajută la prevenirea apariției cancerului.