Turismul este un domeniu important pentru ambele economii, fiind responsabil pentru aproximativ 10% din Produsul Intern Brut, potrivit Agerpres.

In primele cinci luni ale acestui an, sosirile de turisti in Spania au crescut cu 7,4% in ritm anual, in timp ce cheltuielile turistilor au crescut cu 7,8%. In aceeasi perioada, innoptarile de turisti straini in Portugalia au crescut cu 13%.

In schimb, situatia este complet opusa pentru Turcia si Franta. Asociatia tour-operatorilor din aceasta tara se asteapta la o scadere cu 40% a veniturilor in 2016. Franta, cea mai vizitata tara din lume, a inregistrat o scadere cu 8,7% a numarului de vizitatori straini in ultimul trimestru al anului trecut, cand teroristii au ucis 130 de persoane in jurul Parisului.

"Turcia este vazuta ca o zona de conflict", a declarat Josep Francesc Valls, profesor la ESADE Business School in Spain.

Pe masura ce refuza Turcia, turistii se indreapta spre peninsula Iberica. Profilul celor care viziteaza in mod normal Turcia, familii europene care cauta vreme insorita, este similar cu al celor care merg in Spania, sustine Josep Francesc Valls.

"Portugalia este intotdeauna considerata o destinatie sigura", a declarat ministrul portughez al Economiei, Manuel Caldeira Cabral.

Potrivit acestuia, in prezent Portugalia incearca sa indentifice diferite segmente turistice pentru intreaga perioada a anului.

"Atunci cand turismul merge bine, trebuie sa facem eforturi pentru a garanta ca aceasta nu este doar o moda, ci un trend, iar noi vrem sa mentinem acest trend", a spus Manuel Caldeira Cabral.

In acest sens, Guvernul de la Lisabona ofera linii de credit pentru proiectele de hoteluri moderne, precum si pentru a-i ajuta pe proprietarii actualelor hoteluri sa isi renoveze proprietatile. De asemenea, construieste o retea wi-fi gratuita in centrele istorice din intreaga tara si simplifica legislatia pentru inchirierea pe perioade scurte, in dorinta de a creste calitatea si sustenabilitatea sectorului turismului.

Desi Spania nu este complet ferita de violenta, ultimul atentat terorist a avut loc acolo in urma cu 12 ani. In 2015, Spania a inregistrat un numar record de 68 de milioane de vizitatori, in conditiile in care a fost unul din principalii beneficiari de pe urma tensiunilor politice din zona Marii Mediterane. Agentia Exceltur estimeaza ca in acest an ar putea fi atins un nou record de 74 milioane turisti straini.