Mii de turisti au dat statiunile austriece si bulgaresti pe cele autohtone. Asa se face ca in pensiunile si hotelurile de pe Valea Prahovei si Busteni gradul de ocupare a ajuns la 80%, potrivit Mediafax.

Chiar si asa, proprietarii de aici spun ca numarul acestora este mai mic ca in alti ani! Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Sinaia, Madalina Rosu, cel mai bine s-au vandut pachetele turistice in vile si pensiuni, cea mai mare parte a acestora fiind "pline ochi".

Si la Busteni, pensiunile au fost ocupate in proportie de 80%. Locuri neocupate au fost in unitatile de cazare de o stea, potrivit lui Cristian Achim de la Centrul de Informare Turistica Busteni.

Partie sau telescaun?

Cateva mii de turisti au sarbatorit trecerea din ani in localitatile din Muntii Apuseni sau pe Valea Sebesului din Alba, cea mai cautata fiind statiunea Arieseni. Mai mult, partiile au fost pline si in Harghita si Bihor.

Iar daca vrei sa diversifici, in statiunea Arieseni, o urcare cu telescaunul costa cinci lei, iar turistii pot inchiria o sanie contra sumei de 10 de lei si o pereche de schiuri cu 30-50 de lei.

La Baile Tusnad, partia moderna, inaugurată la finele lui 2009, a fost asaltatăa, incepand din Ajunul Craciunului si pana in a doua zi din an de aproximativ 3.000 de turisti zilnic.

"Stratul de zapada batatorita este de peste 30 de centimetri, iar teleschiul, cu o capacitate de transport de 600 de persone pe ora, functioneaza la capacitate maxima. Avem in jur de 3.000 de vizitatori pe partie zilnic" a declarat presedintele Asociatiei de Turism Baile Tusnad, Kalamar Andor.

Salvarea hotelierilor: vacantele vandute in rate

Pachetele de Craciun si Revelion au fost vandute anul aceste in rate, cu un avans de 10% in momentul rezervarii. Restul banilor trebuie platiti in trei rate, in decembrie, ianuarie si februarie. Asa ca, ironic sau nu, pleci in vacanta si o platesti dupa ce te intorci!

In ceea ce priveste costul unei vacante in rate, trei nopti de cazare (in vila sau pensiune) a ajuns la 588 de lei de persoana, iar pentru patru nopti, pretul a ajuns la 660 de lei de persoana.