"Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (60,6% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 66,3% din total cheltuieli. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (39,4% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 33,7% din totalul cheltuielilor. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati", se arata intr-un comunicat al INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,3%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,5% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 36,7% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (33,3%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 59,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in primele noua luni, 43,2% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 33,3% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de catre turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (76,7% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,6% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 8,4% si alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) cu 2,3%.

In trimestrul al treilea, numarul turistilor nerezidenti a fost de 641.200, iar cheltuielile au insumat 1,52 miliarde lei.

Datele INS arata ca sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut in primele noua luni, fata de aceeasi perioda a anului trecut, cu 6,1%, respectiv cu 5,7%. Astfel, sosirile au insumat 6,569 milioane, iar innoptarile 16,054 milioane. Din total, sosirile turistilor straini au reprezentat in perioada analizata 22,5%. Cea mai mare pondere in totalul turistilor straini au detinut-o cei din Europa (77,5%), iar din acestia 85,7% au fost din tari UE. Cei mai multi turisti au venit din Germania (185.265), Italia (137.801) si Israel (106.105).